Олимпијска бакља ће бацити светло на диверзитет Русије

12-09-2013 12:39:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


До старта штафете олимпијског пламена остало је мање од месец дана. Запаљена бакља ће кренути на свој пут, рекордан у погледу трајања, из Москве, 7. октобра. Проћи ће кроз скоро три хиљаде насеља, освојиће Елбрус, спустиће се на дно Бајкалског језера и изаћи у отворени свемир.

У питању је највеће и најдуже путовање пламена у целој историји олимпијских игара. Биће упечатљиво колико и сама такмичења. Гледаоци из целог света ће имати јединствену могућност да виде диверзитет руских региона. Олимпијска бакља ће по први пут у историји „изаћи“ у отворени свемир. Лансирање свемирског брода „Сојуз“ са космодрома Бајконур планирано је за 26. септембар. Олимпијску бакљу ће у Међународну свемирску станицу донети посада коју чине руски космонаути Олег Котов и Сергеј Рјазански и амерички астронаут Мајкл Хопкинс. Питање које највише занима јавност јесте технологија која ће бити примењена у току лета са бакљом. Пилот и космонаут, Херој Совјетског Савеза Георгиј Гречко каже:

- У принцупу, бакља би могла остати запаљена, али ће по потреби бити предузете неке мере. Олимијске игре су скоро светиња, чим су се космонаути прихватили тог посла, онда ће осигурати безбедност. Наравно да би то било забрањено у периоду са самог почетка космонаутике. Сада знамо много о томе шта се може, а шта се не може радити у свемиру.

Тајна ће бити откривена 9. новембра, када ће Котов и Рјазански изнети бакљу у безваздушни простор током изласка у отворени свемир. Два дана касније вратиће је на Земљу космонаут Фјодор Јурчихин, који тренутно борави у Међународној свемирској станици.

Олимпијска бакља ће путовати аутомобилом, возом, авионом, руском „тројком“, па чак и запрегом ирваса. Олимпијски пламен ће стићи до Северног пола, попети се на Елбрус и спустити се батискафом на дно најдубљег језера на свету, Бајкала. У штафети олимпијске бакље Сочи 2014 учествоваће пегагози, лекари, спасиоци, војна лица, студенти и пензионери. Није тешко прећи раздаљину од двеста метара са бакљом у рукама у свом родном граду, али је то ипак велика одговорност, сматра један од 14 хиљада тркача, потпредседник федерације авијацијског спорта, Херој Русије Игор Тарелкин.

- Већ сам почео са припремама. Касније би се вероватно требало распитати о неким техничким детаљима. Како да се правилно држи бакља, којом брзином се трчи и слично.

Штафета олимпијског пламена обухвата историјске и културне знаменитости за које се може рећи да су „заштитни знаци“ Русије. Међу њима су имање Јасна Пољана, где је живео и радио Лав Толстој, Тобољски кремљ у Сибиру, чувени космодром Плесецк у Архангелској области, активни Авачински вулкан на Камчатки. Најдужа штафета у историји Олимпијских игара завршиће се 7. фебруара 2014. Тог дана ћа бити запаљен олимпијски пламен на свечаном отварању ХХII зимских Игара у Сочију.

Михаил Аристов,