Удар на Сирију сахранио би УН

12-09-2013 03:53:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Могући удар на Сирију може да изазове нови талас насиља и да конфликт пренесе изван граница државе. О овоме говори председник Русије Владимир Путин у чланку, који је објављен у америчком часопису The New York Times.

Владимир Путин се директно обратио народу САД и америчким политичарима, изложивши руску позицију у вези са ситуацијом у свету и догађајима у Сирији. „Потенцијални удар САД на Сирију, без обзира на оштру критику многих држава света, као и политичких и религиозних лидера, укључујући папу, довео би до много невиних жртава, до ескалације и до потенцијалног проширења сукоба ван сиријских граница“- пише руски председник. Коришћење снага ван оквира СБ УН, по мишљењу Владимира Путина, опасно је још и због тога што ова структура тада ризикује да понови неславан пут Лиге Народа, која се и распала управо због одсуства реалних инструмената на међународној сцени.

У САД такође почињу да разумеју бесперспективност мешања у сиријски конфликт, сматра директор Института стратешког планирања Александар Гусев. Али, такво схватање, по речима експерата, не дели велики део политичког естаблишмента:

- Политичка елита САД је прилично агресивна. Републиканци охрабрују демократе на челу са Бараком Обамом да „распростране“ америчку демократију и на Сирију. Русија заузима логичну и конструктивну позицију у вези са Сиријом, схватајући колико је важно решавање овог конфликта политичким методама. Зато што ни једна држава на свету не сме агресивно да се меша у унутрашње послове друге државе.

Експерти примећују, да иницијативе Русије о успоствљању међународне контроле над хемијским оружјем у Сирији изазива позитивне реакције у америчком друштву и у администрацији председника Обаме, која није исувише заинтересована за рат. Тим пре, како је приметио у свом чланку Владимир Путин: Нико не може да стави под сумњу чињеницу да су у Сирији коришћена хемијска средства. Ипак, имамо све разлоге и основе да претпоставимо да то није чинила сиријска војска, већ опозиционе снаге. Циљ је био да се испровоцира међународна заједница, како би се умешале и иностране снаге, и по свој прилици стале на страну фундаменталиста.

Евентуално одбијање САД да се војно умеша, као и заједнички напори ка политичком решавању сиријског конфликта, не само да могу помоћи да се избегну нове жртве на Блиском Истоку, већ би оне унапредили и односе САД и Русије, уверен је директор Института САД и Канаде Сергеј Рогов:

- Јавља се јединствена могућност да се оствари напредак, тј. да се политичким путем реши сиријски конфликт. И ово би кардинално променило руско-америчке односе, ако бисмо под окриљем УН могли да спречимо даљу употребу хемијског оружја у Сирији, а у будућности да заједнички радимо на његовом уништењу.

Како подвлаче експерти, шансе да Русија и САД могу изградити заједничку позицију, прилично су велике. Обраћање руског председника директно америчкој јавности омогућиће боље услове за компромис.

Влад Гринкевич,