Налазите се на страници > Почетна > Блог > Камен европског Сизифа

Камен европског Сизифа

13-09-2013 08:56:37 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/fdecomite/cc-by/ vostok.rs |


Euronews је обећао својим гледаоцима да ће са председником Европске комисије обавити интервју пред његово обраћање посланицима Европског парламента. Према мишљењу портала, председник Европске комисије подвлачи црту и сумира оно што је урадио на тој позицији, обзиром да је мало вероватно да ће 3.пут бити изабран, а мандат Барозу истиче у октобру следеће године.

Додајмо да ће 2014.године бити одржани и избори за Европски парламент. У саставу главног законодавног органа јединствене Европе такође се очекују велике промене. Зато је сада на карту ЕУ положено много.

Испоставило се да је ова прилика да шеф Европске комисије да своју „одлазећу“ изјаву, привукла доста пажње. Како пише немачки Sddeutsche Zeitung ово се обраћање може назвати „сам свој адвокат“. Даље, исти намечки часопис наводи речи шефа фракције социјалдемократа Аустрије Ханеса Свободе- Барозу покушава да полупразну чашу прикаже као пуну.

За „Глас Русије“ говори Олга Потјомкина, шефица оделења проблема евроинтеграција Института Европе:

- Ситуација је сада у ЕУ веома противречна. С једне стране успели су да продубе интеграцију у многим аспектима. У исто време, експерти низа светских економских организација ситуацију сматрају опасном и говоре да ЕУ наставља да се креће путем гушења економија неких од својих чланова путем политике стезања кајша. А то опет води ка снижавању потражње и расту незапослености, управо међу омладином. Тенденција федерализације противуречи покушајима неких држава ка остваривању националних особености, и иду на руку популистима и екстремистичким силама.

Председник Немачког института екосномских истржаивања Марсел Фрачер упозорава да се не би требало унапред радовати некаквим тријумфима у броби против кризе:

- То је као код човека коме је после болести боље, али он сам је далеко од потпуног оздрављења, рекао је Фрачер у радио интервјуу. И даље, исти тај човек, иако на путу оздрављења, одбија лекове. Ми смо на правилном путу, али ипак морамо га проћи у потпуности. А за то је потребно време.

Неко је упоредио садашњу ЕУ са митолошким Сизифом, који је покушавао да на врх планине одгура стену, која се упорно котрљала на доле, упркос Сизифовим напорима. А Сизифа су казнили богови. Сизифа у лику ЕУ нико неће казнити, а и тежину „камена“ својих проблема онаможе да мења по сопственом нахођењу.

Олег Севергин,