Сиријски побуњеници хемијско оружје допремали из Турске

13-09-2013 03:18:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Јавно тужилаштво града Адане (југ Турске) је званично подигло оптужницу против држављана Сирије и Турске Републике који су у мају ове године покушали да купе у Турској 10 тона компоненти за производњу хемијског оружја. Тужиоци сматрају да су осумњичени повезани с Фронтом ан-Нусра који се бори против сиријске владе и групацијом Ахрар ал Шам блиском Ал Каиди. Ово преносе турски медији.

Као што је познато, петорица Турака, за које се каже да су помоћници Сиријца Хајтама Касапа, оптуженог за куповину ових материја, ослобођена су одмах након хапшења. Како је објашњено, компоненте за производњу хемијског оружја нису хемијско оружје. Оптужба тврди другачије. У документу на 132 странице захтева се да Сиријац Касап буде кажњен с 25 година затвора, а петорица турских грађана са по 15 година затвора.

Овлашћени републички јавни тужилац Адане се у закључку детаљно задржао на тумачењу појма „тероризам“. Он је навео терористичке актове на Турској територији у периоду од 2003. до 2010. године, које је извршила Ал Каида, истакавши да су њихов циљ представљале дипломатске мисије и комерцијалне организације САД, Израела и Велике Британије.

У закључку оптужнице се такође каже да су радикалне групације салафитског усмерења у Турској створиле канал за вршење терористичких актова. Јавни тужилац наводи примере апела које ове групације шире за обављање војних активности у Сирији и Египту. Такође, ради се о томе да Фронт ан-Нусра тражи путеве за вршење великих терористичких актова.

Говори се и о томе да су Фронт ан-Нусра и групација Ахрар ал Шам покушавали да купе веће количине гаса сарина који напада нервни систем и хемијске компоненте које се користе у производњи отровних материја.

Тужилац сматра да су осумњичени повезани са сиријским групацијама брлиским Ал Каиди и њиховим лидерима. У закључку је речено да 15 тона хемијског оружја може да уништи све живо у пречнику од 62,5 километара, а телефонски разговори тужених говоре о наручивању 15 тона материја. По подацима криминалистичке лабораторије уз помоћ ових компоненти може се добити отровни гас сарин:

- Тврдња да осумњичени нису знали да се од компоненти које су покушавали да купе може направити сарин није тачна. То је откривено у току сведочења.

Сиријац Касап је признао отпужбе на своју адресу и испричао је о својим везама с исламистичком групацијом.

- Ја сам Сиријац из Хомса. Пре много година због тога што је мој отац осуђен на смртну казну у Сирију породица је емигрирала у Саудијску Арабију. Због грађанског рата у Сирији активирао сам се ради помоћи групама које се боре против режима. Упознао сам се с једним од представника највишег руководства Ахрарх ал Шама – Ебуом Валидом. По њиховом налогу отишао сам у Антакју (турска провинција Хатај која се граничи са Сиријом – прим. ред.) и тамо сам изнајмио стан. После мог доласка у Антакју различите групе које су у опозицији према сиријском режиму почеле су да контактирају са мном. Неке од њих су тражиле лекове и хуманитарну помоћ, а друге материјале војне намене.

Кад је полиција добила вест да се у Адани и Газиантепу предузимају покушаји да се купе компоненте које се користе за прављење отровних материја, она је 28. маја обавила операцију и притворила 11 људи од којих је петоро било пуштено на слободу одмах после испитивања у јавном тужилаштву. У току претреса од приведених лица су конфискована 2 килограма отровног гаса зарина, оружје и муниција, као и документа и информације на електронским уређајима. По верзији истраге, испоставило се да одузета материја није зарин, већ тосол. Међутим, резултати лабораторијских испитивања конфисковане материје нису откривени јавности, што је навело локалну и међународну штампу да прихвати верзију о зарину.

Турски лист „Ватан“ је писао да су ухапшени правили експлозивне направе у војној бази „Инџирлик“ у Адани и у провинцији Газиантеп која се граничи са Сиријом. Због тога што се испоставило да материја која је одузета осумњиченима није зарин, у јуну су ослобођена петорица Турака која су сад оптужена. Међутим, лист „Радикал“ је написао да су се ослобођени турски грађани вратили у Сирију и поново прикључили Фронту ан-Нусра. Тако да је очигледно да наставак следи.

Олга Хадиз,