Самит ШОС у Бишкеку: политичко регулисање и економски развој

13-09-2013 07:07:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Самит Шос се традиционално отворио сусретом у уском кругу. Лидери Русије, Кине, Киргизије, Казахстана, Таџикистана и Узбекистана су размотрили данашњу ситуацију у свету, као и перспективе заједничког рада. Једна од кључних тема пленарне седнице је била ситуација у Сирији.

У разматрању су учествовали и гости самита – представници утицајних међународних организација УН, ОДКБ, ЗНД, ЕврАзЕС. Присутни су били и шефови држава-посматрача: председници Ирана, Авганистана и Монголије, представници Индије и Пакистана. Како је подвукао Владимир Путин, већ су видљиви резултати дипломатског рада у решењу сиријског проблема.

- Предузети у последње време дипломатски напори су омогућили отклањање директне војне операције. Велики значај у том контексту има иницијатива међународне контроле хемијског оружја у Сирији. Стижу саопштења да је стални представник Сирије у УН изјавио да је његова земља од данас пуновредни учесник Конвенције о забрани хемијског оружја.

Изазива забринутост лидера ШОС и будућност Авганистана у вези са предстојећим повлачењем снага из те земље. Разматрање је имало за циљ разраду заједничких прилаза борби с трансграничним криминалом, тероризмом и наркоопасношћу. Владимир Путин је истакао рад власти Авганистана.

- Посебно место у дневном реду држава ШОС заузима обнављање стабилности у Авганистану. Поздрављамо напоре авганистанске владе у подстицању процеса националног помирења, као и у припреми председничких избора 2014. године. Пажљиво пратимо процес преноса на специјалне ресоре Авганистана одговорности за осигурање безбедности у земљи.

Економски дневни ред самита у Бишкеку се базирао на двема кључним иницијативама: руском предлогу о стварању Фонда развоја – другим речима, Специјалног рачуна ШОС, и кинеском – о формирању Банке развоја Организације. Улогу последње је истакао Руски председник.

- Као позитиван пример мултилатералне сарадње истичем делатност Међубанкарског удружења ШОС. Он битно доприноси подршци заједничких инфраструктуралних пројеката, имплементацији технологија, које штеде ресурсе, као и ширењу узајмних обрачуна у националним валутама.

Форум је био настављен темом сарадње у сфери транспорта. Дискусија о стварању Енергетског клуба је одржана уз учешће представника земаља-чланица ШОС, партнера у дијалогу и држава-посматрача.

Говорили су учесници самита и о програмима у сфери образовања. Постигнути су битни успеси у реализацији пројекта виртуелног Универзитета ШОС. Данас у њему учествује 69 високих школа.