Манастир Александра Невског обележава 300 година постојања

13-09-2013 07:33:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Санкт Петербургу празнују јубилеј манастира Александра Невског. Главна свечаност је одржана данас, 12. септембра, у овом највећем руском манастиру, на дан када су биле пренесене мошти светог благоверног кнеза Александра Невског. Литургију је овим поводом у Свето - Тројицкој саборној цркви служио патријарх московски и целе Русије Кирил.

Први пут манастир Александра Невског помиње се 1710. године. Предање гласи да је цар Петар Први наредио да се подигне манастир на месту Невске битке 1240.године. Тада је војска кнеза Александра Невског победила Швеђане. Званични подаци кажу да је манастир основан 1713. године, управо онда када је била освештана дрвена црква Благовешенског храма, говори историчар Игор Гаркави:

- Манастир Александра Невског се разликује од осталих манастира и испосничких ћелија у којима су се у претходним веку окупљале духовне снаге старе Русије. Манастир је био замишљен као градски, који је од самог почетка био повезан како са царским двором, тако и са мисионарским пројектима Руске православне цркве. Нису случајно управо у овај манастир биле пренесене мошти кнеза Александра Невског. Према идеји Петра Првог, Велики кнез је требало да буде сахрањен управо тамо одакле је он кренуо у победу над Швеђанима.

Током година изразитог атеизма, почетком и средином 20.века, бољшевици су поштедели манастир - он је тада био једноставно затворен, а монаси прогнани, имовина национализована, но ипак ни једна црква није страдала. Чудом је и током Другог светског рата овај манастир остао нетакнут иако је Лењинград тада био бомбардован. Велики духовни центар- манастир Александра Невског- био је и остао споменик светске архитектурне баштине, говори директор Музеја градске скулптуре Владимир Тимофејев:

- У манастирској порти налазе се две јединствене некрополе. Некропола из 18.века- јединствено гробље не само у Санкт Петербургу, већ и у целој Русији, које се очувало у свом првобитном виду- надгробне споменике су правили водећи скулптори европских и руских уметничких школа. Друго гробље је место где су сахрањени мајстори уметности- Достојевски, Глинка, Чајковски, Бородин и многи други писци, поете, уметници и музичари.

Први руски научник Михаил Ломоносов, немачки математичар Леонард Ајлер, велики војсковођа Александар Суворов- то је тек мали део оних важних личности које су своје последње уточиште нашли управо у окриљу овог манастира. Многи не знају да су управо у манастирској порти положене и кости чланова царске динстије Романов.

На дан када се буде славио јубилеј манастира Александра Невског, свечаности ће се одржавати не само у Санкт Петербургу, већ и на неколико тачака на другим светским меридијанима. Читава ће свечаност бити завршена великим концертом у Северној престоници, каои грандиозним ватрометом.

Милена Фаустова,