Ђузепе Верди – „амбасадор“ италијанског генија у свету

13-09-2013 07:41:17 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


12. септембра у Државном музеју „Пушкин“ у Москви свечано је отворена изложба „Посвета Ђузепеу Вердију“, уприличена поводом двестоте годишњице од рођења генијалног маестра.

Организатори изложбе су се заиста потрудили: уз звуке велике Вердијеве музике, окружени раскошним оперским костимима, посетиоци су били угошћени предивним белим вином и изузетно укусним чоколадним бомбонама. Човек је имао утисак да се не налази у музеју, већ на премијери једне од опера великог италијанског композитора.

У потпуности се насладивши понуђеним и гледањем предивне и раскошне одеће јунака из Вердијевих оперских представа гости изложбе су саслушали уводни говор директора Италијанског института за културу у Москви Адријана дел Асте:

- Ова изложба је једна од првих манифестација у оквиру године туризма Италије и Русије. Можда ће она послужити као додатни импулс за размишљање о смислу значаја сусрета између људи различитих нација. Идеја братског уједињења читавог човечанства, не путем власти и насиља, већ преко дарова лепоте и науке даје посебан значај изложби посвећеној Вердију. И Италија са својом историјом, са својом културом и уметношћу данашњем свету који се налази у сталним трагањима, може да пружи пример истинског јединства.

У светлости данашњих изузетно оштрих спољнополитичких проблема идеја изложбе зарад свеопштег јединства уз помоћ уметности и културе чини се посебно актуелном и неопходном. Иако се разговор с посетиоцима изложбе „Посвета Ђузепеу Вердију“ не води на језику дипломатије, већ на језику музике, велике и свеобухватне.

Руској публици ће бити приказане скице и костими које су, између осталих, израдили уметници као што су Лукино Висконти, Франко Зефирели, Данило Донати и Николај Беноа, чији су таленат и мајсторство оваплотили у форму и учинили видљивима ликове и места на којима се одвијају радње које је Верди оваплотио у својим бесмртним делима.

Захваљујући Историјском архиву Римског оперског позоришта и његовој блиској сарадњи с Генералном дирекцијом за промовисање културе и језика Италије, Амбасади Италије у Русији и Државном музеју „Пушкин“ ова дивна изложба је отворена за широку публику. У Москви се до 29. септембра може заронити у свет пун драматизма и страсти великог италијанског композитора.

Аљона Ракитина,