Олимпијску ватру ће видети чак и бели медведи

13-09-2013 07:43:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска штафета олимпијске ватре биће најдужа и најнеобичнија, од како постоји олимпијски покрет.

Већ средином октобра највећи руски нуклеарни ледоломац „ 50 година Победе“ напустиће луку у Мурманску и кренуће ка Арктику. Већ у јесен лед поново почиње да се образује на површини и то чини експедицију тежом, говори капетан ледоломца Валентин Давидјанц:

- Обично се октобар сматра најбољим временом за пловидбу на тим северним ширинама. Али, уверен сам да ће нам поћи за руком да обавимо планирану мисију. Тим користи сва своја стручна знања како би све прошло без грешке.

Претпоставља се да ће ледоломац доћи до планиране коте већ око 20.октобра. У овој експедицији ће учествовати представници водећих арктичких држава : Русије, Канаде, САД, Финске и других. А на челу ће бити потпредседник Руског географског друштва Артур Чилингаров. Он не сумња да ће експедиција бити успешна:

- Русија данас влада таквим могућностима, којима нико други не влада, у смислу освајања Северног пола. Главно је да ми можемо да ломимо лед и да стигнемо до планиране тачке. Надам се да ће та позитивна енергија која ће створити током наше експедиције помоћи нашим спортистима. Због тога ћемо се спуштати и на дно Бајкала и попети на врх Елбрус, и доћи до Северног пола.

Организациони комитет игара у Сочију 2014, ову експедицију сматра најопаснијом. Но, ни други походи олимпијске ватре неће бити мање набијени емоцијама. Штафета ће достићи висину од 5642 метра, на којој се налази највиша тачка Русије, врх Елбрус, а то ће бити експедиција која ће се завршити 1.фебруара. Двоје алпиниста у пратњи спасилаца из Министарства за ванредне ситуације, запалиће ватру на врху, а потом ће почети екстремни спуст ових спортиста, носилаца олимпијске ватре, рекао је председник Организационог комитета Сочи 2014 Дмитриј Чернишенко.

- Још један важан моменат штафете- спуштање олипијске ватре на дно Бајкала. Организатори обећавају да се ватра неће угасити ни под водом. А у отвореном космосу, пламен ипак неће горети. Ипак, тешко да овај догађај сам по себи неће бити интересантан. Јер, олипмијска ватра ће бити у орбити Земље први пут у историји.

Ана Хрустаљева,