Од Иг-Нобела до Нобела понекад је само један корак

14-09-2013 10:42:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На Харвардском универзитету су подељене Иг-Нобелове награде. Награде за најапсурднија и најнеобичнија научна открића уручене су у 10 номинација: физици, биологији, астрономији, психологији, хемији и другим. Истакнута су достигнућа као што су мишеви који слушају оперу, балегари који се оријентишу по звездама, као и истраживање процеса варења ровчице. Међу добитницима награда нису само научници већ и политичари. Тако је, на пример, Иг-Нобелову награду за мир добио председник Белорусије Александар Лукашенко.

Под кровом Сандерс-театра Харвардског универзитета летело је на стотине папирних авиона. Гледаоци су по традицији њима гађали водитеља који је стајао на сцени и који је вече отворио свечаним, али вероватно најкраћим поздравним говором од свих могућих. Он се састојао од свега две речи: “Welcome, welcome.”

Ова Иг-Нобелова награда је већ 23. по реду. И чини се да из године у годину добитници постају све занимљивији. Овог пута су се први по награду – чекић и 10 билиона лажних долара – на сцену попели мишеви. Не прави, наравно, већ маскирани у плишане костиме научници из Јапана и Кине. Они су добитници награде у номинацији „медицина“ за истраживање утицаја опере на глодаре код којих је извршена операција пресађивања срца. Надахнути својим научним радом научници су извели одломак из „Травијате“ Ђузепеа Вердија. Ипак, представа је трајала врло кратко. Врло брзо речима: „Молим вас, доста је, досадно ми је,“ прекинула их је деветогодишња девојчица Sweeti Poo. Она је ове вечери прекидала све говорнике који би се занели. Шта да се ради, на Иг-Нобеловој награди влада строги правилник – највише десет минута за сваки говор. У ове тесне временске оквире морају да се уклопе чак и нобеловци који уручују награде својим мање успешним колегама. Ипак, било би неправилно односити се према добијању Иг-Нобелове награде искључиво као према лакрдији, сматра новинар и вишеструки победник у интелектуалним играма Анатолије Васерман. Јер, чак је и физичар Андреј Гејм својевремено добио ову награду:

- Научници руског порекла Гејм и Новоселов су прво добили Иг-Нобелову награду за експерименте с летовима замрзнутих жаба у магнетном пољу. Чинило се да обављају апсурдне експерименте – провлачили су графит из оловке по селотејпу и проучавали су трагове на њему. Међутим, управо на тај начин су Гејм и Новоселов открили нови облик постојања угљеника – графен. И за то су добили Нобелову награду.

Нобелова награда у суштини за животом науке заостаје неколико деценија: превише времена је потребно да се одмере сва „за“ и „против“ кад се ради о озбиљном научном признању. Иг-Нобелова награда је напротив, актуелна и односи се на свакодневицу. Узгред речено, ове године је њен добитник постао још један руски научник, Јуриј Иваненко. Он је с групом других истраживача доказао да кад би човек, кад би на Месецу било воде, по њој могао да хода.

Још једно откриће је у номинацији „Теорија вероватноће“. Шкотски научници су после 20-годишњих истраживања дошли до недвосмисленог закључка: „Што дуже крава лежи, тим је већа вероватноћа да ће устати.“ И до још једног, који проистиче из претходног: „Ако је крава устала – врло је тешко предвидети кад ће поново да легне.“ Међу другим сензацијама су невероватне навигационе способности балегара. Истраживачи из Шведске, Немачке, Аустралије и ЈАР су доказали да они ако се изгубе пут до куће налазе оријентишући се по Млечном путу. И експеримент с гутањем ровчице који има за циљ да одреди које кости ове зверчице човек не вари. За то су Брајан Крендол и Питер Стал удостојени награде у номинацији „археологија“.

На доделу награда су допутовали сви добитници осим белоруског председника Александра Лукашенка. Он је добио Иг-Нобелову награду за мир због забране аплауза на јавном месту. Ради се о случају од пре две године кад су политичари који су наступали против њега у знак протеста тапшали. Многи демонстранти, међу којима се нашао чак и човек без руке, били су притворени, подсећа новинар Павел Шеремет:

- Лукашенко сваке године може постати добитник Иг-Нобелове награде. Познато је да је човек с једном руком ухапшен због аплауза – поштено говорећи, не желим чак ни да се смејем овим поводом.

Објављивање победника у овој номинацији је представљало најозбиљнији и најтиши моменат на церемонији. Нико у сали се није усудио да аплаудира Александру Лукашенку.

Ана Хрустављова,