Русија је показала САД како се може развезати „сиријски чвор“

15-09-2013 11:13:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У суботу су руска и америчка делегација у Женеви успеле да реше задатке које су поставили шефови држава у вези с успостављањем међународне контроле над хемијским оружјем у Сирији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након преговора са својим америчким колегом Џоном Керијем. Амерички удар по Сирији, који се још сасвим недавно чинио неизбежним вероватно ипак неће бити остварен.

Шанса за мирно решење сиријске кризе појавила се у понедељак (9. септембра). Тада је за време конференције за новинаре у Лондону државни секретар САД Џон Кери с нотом сарказма изјавио: „Асадов режим може спречити оружану интервенцију ако преда сво хемијско оружје међународној заједници у току идуће недеље.“ Касније су многи посматрачи, укључујући и оне у америчким медијима, изнели претпоставку да је шеф Стејт департмента дао ову изјаву не рачунајући да ће она имати далекосежне последице. Међутим, у Москви су га добро чули и исте вечери је на Смоленском тргу била сазвана ванредна конференција за штампу. У току ње Сергеј Лавров је дао изјаву које ће са временом веровато ући у уџбенике као прекретница у историји сиријског конфликта.

- Позивамо сиријско руководство не само да се договоримо о успостављању међународне контроле над местима чувања хемијског оружја, већ и о његовом накнадном уништавању, као и о потпуном придруживању организацији за забрану хемијског оружја.

На сиријску реакцију се није морало дуго чекати. Званични Дамаск је одмах потврдио да је спреман да се растане од својих резерви хемијског оружја уколико ће то спречити амерички напад. Одговарајућу изјаву је дао министар иностраних послова Сирије Валид Муалем који се у том тренутку налазио у Русији.

- Изјављујем да Сиријска Арапска Република поздравља руску иницијативу, полазећи од бриге сиријског руководства за животе наших грађана и за безбедност наше земље. Такође, полазећи од наше уверености у мудрост руског руководства које покушава да спречи америчку агресију против нашег народа.

А већ следећег дана Русија је доставила САД план о етапном регулисању сиријског проблема. Први корак у овом правцу је придруживање Сирије организацији за забрану хемијског оружја. Други је да Дамаск декларише места на којима се чувају и производе отровне материје. Трећи корак је дозвољавање међународним инспекторима да дођу на ове објекте. И напокон, финална тачка плана јесте доношење одлуке о томе како, ко и где ће уништити хемијско оружје. Самим Сиријцима се овај план свидео. И ускоро су већ званично објавили да ће се придружити Конвенцији о забрани хемијског оружја. Што се тиче детаља о предаји сиријског хемијског оружја под међународну контроу, њиховом разматрању су Лавров и Кери приступили у петак у Женеви. Преговори су се одвијали под велом тајне.

Већ у суботу у току дана стране су усагласиле конкретан план активности. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери су на брифингу након састанка саопштили новинарима да је постигнут принципијелни договор. Русија и САД су се договориле да ће Сирија у току недеље доставити потпуни списак хемијског оружја, а касније ће бити уништен цео његов арсенал. Кери је истакао да су за постизање овог циља потребни полагање рачуна, благовремене мере и транспарентност. Шеф руског спољнополитичког надлештва Сергеј Лавров је истакао да је постигнут циљ који је био постављен у разговорима између Владимира Путина и Барака Обаме на маргинама самита „двадесеторке“ у Санкт-Петербургу. „У приципу, успели смо да оставимо по страни реторику која нема везе с овим стварима и да се усредсредимо на професионално усаглашавање практичних путева за решавање питања о стављању сиријског хемијског арсенала под међународну контролу и даљих путева за његово уништавање,“ истакао је Лавров. А постигнути договори су само почетак пута ка потпуној ликвидацији сиријског хемијског оружја.

Разуме се, у усаглашеним ставовима нема говора о примени силе, а такође се не говори ни о каквим аутоматским санкцијама. Свако кршење треба да буде убедљиво и јасно доказано у Савету безбедности УН.

На брифингу је такође дата изјава о томе да ће Русија и САД тежити ка томе да заврше с уништавањем сиријског арсенала хемијског оружја до средине 2014. године. Инспектори треба да допутују на територију Сирије најкасније у новембру. А конкретне мере за кажњавање криваца за примену отровних материја разматраће се накнадно у Савету безбедности УН.

Артјом Кобзев,