Пут око света за четрдесет четири дана

16-09-2013 06:54:56 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски хеликоптери су окружили свет, за скоро дупло краће време, од оног које је требало чувеном хероју Жила Верна у једном од његових романа научне фантастике. Петорица путника су видели целу планету са висине малог хеликоптера.

У московском приградском насељу Бунково, завршило се прво у историји Русије путовање око света групе ентузијаста - пилота хеликоптера, који су летели на два мала хеликоптера Robinson-R66, прелетевши Земљу дужине скоро четрдесет хиљада километара. Иако ова експедиција није уврштена у Гинисову књигу рекорда, за њу је чула цела заједница аматерског ваздухопловства Русије. Како је приметио један од учесника - главни пилот компаније "Авиамаркет" Дмитриј Ракитски, мали авиони могу показати неочекиване резултате:

- Ово није прво путовање око света хеликоптером, али је, вероватно, прво на којем нисмо имали пуну техничку подршку на аеродромима. Хеликоптери су показали високу поузданост, ниједном се нисмо обратили професионалним инжењерима и техничарима. Све што је било потребно за хеликоптере, понели смо са собом. Успут смо куповали само керозин. Делови који нам нису били потребни, вратили смо нераспаковане назад.

Током лета није било кварова, али због олуја, пилоти хеликоптера, који су радили без грешке, морали су се не једном презнојити, рекао је руководилац експедиције, искусни пилот и авантуриста Михаил Фарих:

- Време је било променљиво. Летели смо и кроз планине и изнад океана. Није пријатно летети изнад хладног океана. То је, такође, стресно, и тест којем се радујеш када се заврши, а док летиш – мислиш: "Каква срећа што хеликоптер не зна да лети изнад океана". Тест је био више на издржљивост, јер није лако проводити дванаест сати дневно у ваздуху. И тим дванаест сати треба додати време за утовар, сређивање других формалности и слично. Након таквог дана осећаш се апсолутно исцрпљено.

Не мало изненађења је ваздушним путницима припремило време. Његови каприци су више пута скоро обарали летаче са мапе, прича Дмитриј Ракитски:

- У Норвешкој је био тренутак, где нисмо рачунали на јак ветар. Био је толико јак да нисмо имали довољно горива и дневне светлости да бисмо дошли до аеродрома. Морали смо се спуштати ноћу на фактички затворени аеродром. Тек у три - четири сата ујутру смо стигли на одредиште.

Ипак, током путовања, руске пилоте хеликоптера су чекала и пријатна изненађења, каже Михаил Фарих:

- Када смо летели дуж јужне обале Шпаније, једном од нас су рекли: "У близини Малаге се налази светионик на обали. Прелетите три метра иза њега, ка плажи, ниско и успорено." И ми смо летели ниско изнад плаже, сакривених туриста и одједном видимо групу људи који носе велики постер на којем пише "Ура!". Било је заиста дивно.

Још је било занимљиво и то да су пилоти хеликоптера, облетевши свет, то урадили за рекордно време. Како је казао Михаил Фарих, посада је вратила на домаћи аеродром четрдесет четири дана након старта, али је током лета – за рачун промене временских зона - сваки дан продужаван, и они су своје путовање око света завршили за четрдесет три дана.

Григориј Милењин,