САД ће 2015. године пребацити рат у Авганистану на приватне фирме

16-09-2013 07:10:14 | | Глас Русије/ vostok.rs |


13. септембра на конференцији за штампу о резултатима четвородневне посете Кабулу делегације Комитета за одбрану и војно-индустријски комплекс пакистанског сената, његов председник Мушахид Хусеин изјавио је да САД и њихови савезници планирају да оставе у Авганистану око 20 хиљада војника у 9 база у разним деловима земље. По његовим речима, одговарајући споразум између Кабула и Вашингтона ће бити потписан у року од два месеца.

Ова цифра није изненадила експерте. Мањи број војника, по њиховом мишљењу, не би дозволио да се осигура завршетак програма потпуне предаје одговорности за безбедност у земљи њеним оружаним снагама и полицији.

Између осталог изгледа да авганистанске војнике неће оставити без заклона. Сенатор је подсетио јавност на важан детаљ – осим војника, према подацима информисаних извора, у земљи ће остати више од 100 хиљада америчких војника по уговору који раде како у сфери осигурања безбедности, тако и у сусесдних области са Авганистаном и Пакистаном. И ова цифра не потпада под смањење НАТО трупа.

Лист Фискал Тајмс још у мају је навео прецизније цифре. Према последњом попису ProfessionalOverseasContractors, у том тренутку у Авганистану радило је 110 404 војника по уговору. Од њих 33 444 грађана САД. Остали су били Авганистанци и грађани других земаља. Како је писао лист: већина ради у приватним фирмама за обезбеђење, које раде за Стејтдепартмент ради заштите дипломата. То значи да су наоружани да убијају у име владе САД.

Шта више, после потпуног повлачења трупа управо они ће одговарати за припрему авганистанске полиције и војске, изградњу инфраструктуре, реализацију пројеката развоја и заштите грађана запослених на њима. У складу са условима авганистанско-америчког стратешког споразума о партнерству, потписаног још на лето прошле године, до 2024. године у земљи ће остати мали број америчких трупа. Већи део посла који тренутно раде војници, завршиће извршиоци. То је де-факто армија и де-факто војно присуство – изјавио је у интеревјуу за Фајненшл Тајмс аналитичар за спољну политику Като Института Малу Иносент.

Само ова армија ће бити мало другачија. Приватни војници у критичној ситуацији су много мање ограничени у својим дејствима. Узимајући у обзир да већину напада на објекте и транспортне колоне врше мале групе, професионални војници у стању су да без освртања на важећа правила примене оружја ефикасно одбију напад. Све могуће последице у том случају се такође разматрају као „појединачни случајеви“. Између осталог, како показује искуство, војници по уговору имају успостављене везе са локалним подземљем, што своди ризик од оружаних сукоба на минимум. Такође нису осетљиви на оптужбе за поткуп терориста, као што је случај са државним структурама. У бизнису, као што се зна, сва средства су добра ако доприносе испуњавању постављених задатака.

Војници по уговору, ма колико чудно звучало, мање коштају буџет. Сви трошкови за њихов смештај и осигурање падају на руководство компанија. Држава такође није оптерећена обавезама у случају погибије или рањавања. Када су Пентагон недавно оптужили за то да није у току чиме се конкретно баве његове фирме извођачи у Авганистану, званична лица су мирно одговорила да војно министарство поставља стретешке задатке, а како ће они бити испуњени, ствар је приватних извођача.

Према подацима Центра за стратешка и међународна истраживања, 2011. године министарство одбране САД је потрошило на уговоре 375 милијарди долара у поређењу са 163 милијарди 2000. године. Изгледа да приватне фирма у рату постају популарне.

Вадим Ферсович,