Подводно гробље хемијског оружја загађује Балтик

16-09-2013 07:18:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Хемијско оружје, потопљено после Другог светског рата у Балтичком мору, изазива генетске промене на рибама, тврде научници из Пољске. Они наводе да хиљаде бомби и граната, које леже на дну мора, садрже око петнаест хиљада тона опасних хемикалија. Стручњаци покушавају да реше, да ли је потребно организовати подизање потопљене муниције или је боље оставити овако како јесте.

На местима потапања хемијског оружја појављују се рибе са генетским дефектима. Први извештаји о овоме су се појавили пре 15-20 година, након испитивања научника из Немачке и Данске. Сада, нова истраживања спроводе Пољаци. Мишљење научника-еколога, саветника Руске академије наука, Алексеја Јаблокова:

- Проблем је у томе што је хемијско оружје потапано на два начина. Савезници су потапали огромне чамце пуне граната. Они су локализовани на неколико места у западном делу Балтика. Совјетски Савез је потопио око педесет хиљада тона трофејног хемијског оружја. Оно се потапало једноставно: морнари су стајали на палуби и бацали бомбе у покрету. Односно, на огромном пространству леже хемијске гранате, које рђају. Шта да се ради са њима - нико не зна.

По овом питању не постоји јасан став. Већ је било неколико експедиција у Калињинград, одржани су научни скупови у Санкт-Петербургу. Разбацане по дну бомбе, прекривене су дебелим слојем блата и њихово подизање на површину може бити изузетно опасно, тврди експерт:

- Када су постављали гасовод из Русије у Немачку (Северни ток), тамо нису нашли значајне акумулације хемијских граната. Иако је прошао кроз места близу којих су истраживали Пољаци. Мислим да не треба ништа предузимати. Неопходано је, као и досад, лоцирати места, да се тамо не би ишло у риболов.

Међутим, сви стручњаци се не слажу са подацима објављеним од стране научника из Пољске. Сумња се у то да се на дну Балтичког мора налази 15.000 тона хемијских супстанци. Пре ће бити да се ради о тежини муниције, а не о тежини токсичних једињења, сматра члан Стручног савета при председнику војно-индустријске комисије, Виктор Мураховски:

- Ипак, неколико хиљада тона се налази у муницији. Постоји опасност, која је повезана са чињеницом да је метално кућиште граната захватила корозија, посебно у морској води. Постоји могућност цурења. Постоји проблем са технологијом, којом се може рециклирати та муниција. Јасно је да је рад на дубини са тако великим бројем граната веома опасан и веома скуп.

Према мишљењу стручњака, у неколико случајева ће бити јефтиније и сигурније да се примењују методе одлагања директно на морском дну. На пример, прелити гранате бетоном или хемикалијама као што су пене, да би се спречио било какав продор токсичних супстанци у морску воду. Решити проблем хемијског оружја на дну се може само заједничким снагама држава, које се налазе на балтичкој обали. При том, Русија ће имати кључну улогу, јер само Русија има податке о томе куда је СССР бацао муницију.

Према речима стручњака, аргумент у корист Русије је тај да се од времена уништења залиха хемијских арсенала подигла генерација научника, инжењера и радника који имају искуство у неутрализацији хемијског оружја. У исто време, у оцене и припреме технологија могуће рециклаже могу се укључити и инострани експерти.

Олег Нехај,