Сергеј Лавров о сиријским побуњеницима: није време да се убеђује, него да се тера

17-09-2013 03:52:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиријску опозицију треба натерати да учествује у конференцији о сиријском питању Женева-2. Овакву изјаву дао је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров после преговора са министром спољних послова Египта Набилом Фахмијем који су одржани у Москви. То је прва посета египатског дипломате од тренутка свргавања председника Египта Мухамеда Мурсија у јулу ове године.

Став Русије и Египта о најакутнијим међународним питањима практично се подудара. Ово је изјавио руски министар спољних послова пошто је преговарао са својим колегом из Египта Набилом Фахмијем.

За време разговора било је речи о томе како да се највећа арапска држава врати ка нормалном животу. Излазак из дуготрајне политичке кризе народ Египта треба да нађе самостално, без мешања споља, сматра Сергеј Лавров.

- Уверени смо да је египатски народ у стању самостално да нађе правилно решење које ће одредити будућност ове важне земље региона. А ми смо спремни да у томе помогнемо, делујући са позиција немешања у унутрашње ствари.

Још једна тема преговора била је ситуација у Сирији и руско-амерички план за предају резерви хемијског оружја под контролу међународне заједнице. Каиро у целини подржава иницијативу Москве. Шта више, Набил Фахми је изјавио да ствар не треба да се ограничава смао сиријским резервама. По његовом мишљењу, читав Блиски Исток треба да постане зона ослобођена сваког оружја за масовно уништавање. При томе Москва и Каиро треба да припреме специјалну конференцију која ће бити посвећена разматрању овог питања.

Сергеј Лавров је истакао да Египат иступа против војног мешања у ствари Сирије и подржава одржавање Женеве-2. Ипак ако је влада Сирије одавно дала сагласност за упућивање своје делегације на ову конференцију, опозиција не жели да седне за преговарачки сто, рекао је шеф спољнополитичког ресора Русије.

- Она не само да такву сагласност за сада не даје, већ одбија било које кораке који су усмерени на то да се ситуација преведе из деструктивног у конструктивни ток. Ради тога неопходно је да до сазивања конференције дође, прво треба убедити, чак не знам, ми све време ту реч користимо, убедити опозицију да учествује у конференцији. Можда је дошло време да се користи други глагол: натерати опозицију да учествује у конференцији.

Министар Спољних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да је спреман да прими у Москви лидера Националне коалиције сиријске опозиције. По његовим речима, како би се регулисала ситауција у Сирији, потребна је сарадња са свим учесницима конфликта.

- Не само да говоримо о неопходности за сиријску опозицију да прихвати руско-америчку иницијативу о сазивању конференције. Ми радимо са опозицијом, и код нас су боравили руководиоци скоро свих опозиционих група, осим Нацоналне коалиције, која има позив.

Међутим, када ће стране сиријског конфликта ипак моћи да седну за преговарачки сто, по речима министра спољних послова Русије, за сада је тешко рећи. Сергеј Лавров је истакао да је већ време да почне да се разамтра конкретни датум сазивања конференције. Могуће да ће она бити одржана већ наредног месеца.

Ксенија Мељниова,