Да ли ће Србија бити „прва у селу или последња у Европској унији“?

17-09-2013 04:00:18 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У време када се у Србији у оквиру мера штедње најављују болни резови у јавном сектору и бројна отпуштања људи који су у њему запослени, као и окретање западном тржишту у процесу приближавања Европској унији, познати словеначки економиста и политичар Јоже Мецингер обратио се србској јавности са сасвим супротном поруком – и поручио да се Србија треба окренути Истоку, јер је „боље бити први у селу, него последњи у Европској унији“. То је повод да погледамо ко је тај човек, и на чему он темељи такво своје уверење?

Дакле, Јоже Мецингер је професор економије на Универзитету у Љубљани, који је докторску дисертацију стекао у Сједињеним Државама, а који је био постављен за министра економије у првој демократски изабраној Влади Словеније. Такође, у новије време био је и ректор љубљанског универзитета, а познат је између осталог и по свом снажном противљењу чланству Словеније у НАТО савезу и Европској унији, што је поткрепљивао бројним економским аргументима.

Међутим, у овом тренутку је најзанимљивије оно што је поменути професор пре неколико дана изјавио за београдски дневни лист „Данас“, када је упозорио реформисану Владу Србије да се отпуштени радници из јавног сектора сигурно неће моћи запослити у приватном сектору, те је нагласио да не треба спроводити погубну европску политику штедње, него пронаћи нова тржишта. А када је реч о намерама да се србски производи продају у Европској унији, Мецингер је дословно изјавио следеће – „Многи сањају да ће продати нешто на европском тржишту, али то је сан, јер су сва тржишта у Европи већ заузета.“, па је стога казао да је у таквој ситуацији најбоље решење промена оријентације Србије на другу страну света.

Наиме, угледни словеначки професор и некадашњи министар економије је изнео још и овакво мишљење – „Да сам у Србији, ја бих се пре окренуо Истоку него Западу. Зато што имају више новца, и зато што ћете у том случају бити први у селу, или ако не први, онда међу бољима. Погледајте шта се десило Словенији, били смо први сељак на селу, а сада смо последњи у Европској унији“.

И заиста, да је професор Мецингер у праву најбоље сведоче последње вести из Словеније које кажу да се она буквално налази пред банкротом, па је зато немачки Шпигл недавно написао да је та некада најпросперитетнија југословенска република следећа земља коју ће требати спасавати од финансијског слома. А у исто време и немачки пословни часопис Ханделсблат истиче да се Словенија, „која се као прва земља из бивше Југославије придружила НАТО-у и Европској унији, те која се представљала осталим бившим социјалистичким земљама као пример како се успешно успоставља конкурентна привреда“, сада налази у рецесији и у све горем економском стању.

Па ипак, и поред свега наведеног, велико је питање да ли ће у Србији бити довољно слуха да се уваже савети словеначког стручњака са великим животним искуством. Јер у том случају, како он каже, Србија би се окренула источном тржишту, на коме има виша новца, и где „Србија може бити прва на селу, уместо последња у Европској унији“. Међутим, судећи по већ најављеним економским и политичким смерницама, чини се да је опредељење српске Владе ипак за ово друго. А у том случају више не могу да помогну ни савети професора Мецингера.

Ратко Паић,