Балкански шпијун – део 2. Сада у Македонији

17-09-2013 10:13:30 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/AJC1/сс-by-sa 3.0/ vostok.r |


Грандиозни шпијунски скандал у Македонији – сумња се на око 20 особа, међу њима су Мачор, Луди Милојко и друге загонетне личности иза којих се крију широко познати људи – од шефа кабинета председника парламента земље до режисера, од новинара до бившег обавештајца. Већи део осумњичених је задржано у ноћи измђу 16. и 17. септембра, а за три особе се трага. Према прелиминарним подацима, они су сарађивали са страним специјалним службама, преносећи поверљиве информације, а такође уцењивали су поједине учеснике политичког живота у Македонији. У чију корист конкретно су радили осумњичени, не прецизира се.

Како је за Глас Русије појаснио бивши обавештајац, политиколог Иван Бабановски из Скопља, сада у Македонији најактивније раде обавештајне службе Албаније, Косова, Грчке, Сирије, Ирана и Израела. Мада наш саговорник је убеђен: никог од тренутно ухапшених „шпијуна“ оне нису могле да заинтересују.

- Моја процена у вези са оперативном акцијом је да она има превасходно унутрашњи карактер и циљ да дисциплинује партијске кадрове владајуће партије у Скопљу. Унутар ДПМНЕ постоји јако незадовољство због учешћа политичке елите у активностима организираног криминала и огромне корупције у Македонији. За сада, ухапшене су углавном личности које су биле или су још активисти и гласноговорници појединих лидера минорних партија које су коалициони партнери актуелних власти. Профил ухапшених је такав да сматрам смешним саопштење да су се појединци бавили шпијунажом. Ради се о људима који су својим партијско-политичким активностима маргинализирали, а продужили да користе ауторитете партије за прљаве или криминалне бизнисе на штету Македоније. Профил ухапшених је такав да ниједна иоле озбиљна обавештајна или полицијска служба не би нипомислила да их ангажује за обавештајни рад. Између осталог, један високи званичник западних служби на Косову и у Македонији пре пар година ми је рекао да у Македонији и нема више тајни које би могле да буду од интереса за обавештајне службе.

Са своје стране МУП Македоније тврди да се разоткрива мрежа највећа у читавом балканском региону. Код ухапшених су нађена документа, компјутери, оружје, преносни носачи информација.

Тимур Блохин,