Гасовод ОПАЛ: Напола пун или напола празан

18-09-2013 01:22:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија и ЕУ су већ усагласиле услове експлоатације гасовода ОПАЛ. Очекује се да ће одговарајући споразум Гаспром и регулативни органи ЕУ потписати до краја октобра. Детаљи споразума се за сада не откривају. Гаспром ће вероватно добити право да гасовод ОПАЛ буде потуно испуњен руским гасом, али при томе холдинг ће морати да се одлучи на неке уступке.

Капацитет гасовода ОПАЛ износи 36 милијарди кубних метара гаса годишње. Он спаја Чешку са коначном тачком трансбалтичке магистрале Северни ток на балтичкој обали Немачке. ОПАЛ је наставак Северног тока који има статус трансевропског гасовода. Русија и Немачка желе да постигну за гасовод ОПАЛ искључење из норми Трећег енергетског пакета ЕУ, који не дозвољава Гаспрому да у потпуности испуни цевовод. Учему може да се састоји компромисно решење о ОПАЛ-у, за сада није јасно. Испала је помало парадоксална ситуација. Сада Гаспром има право да испуни цевовод само на половину. За преосталих 50% треба наћи неке друге комапније које ће пумпати гас. Али њих нема зато што и гаса нема, подвлачи директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Гасовод ОПАЛ је напола празан. Стране желе да нађу компромис, како би он радио пуним капацитетом, зато што су инвеститори уложили новац не зато да би он стајао полупразан. Предлаже се варијанта: изложити тих 50% на тржишту. Ако осим Гасрпома нико не дође, он ће испоручивати. Могуће да при томе треба више да се плати, зато што није баш сасвим јасан механизам ових лицитација. Или ће Гаспром бити једини учесник, или ће бити других учесника, који једноставо пумпају цену, не испуручујући при томе никакав гас. Тада није јасно зашто су они потребни.

По мишљењу експерта, Европска комисија покушава да примора Русију да одустане од извозног монопола Гаспрома на гас из цевовода. Како друге компаније не би имале могућност да транспортују гас Северним током. Тако би се развијала конкуренција, што је повољно за потрошаче. Али за сада монополи остају и сви покушаји Европске комисије се завршавају ничим.

Првобитно је планирано да гасоводи повезани са Северним током на територии ЕУ добију изузетан статус. Пошто они пролазе кроз неколико земаља, за њих не могу да не важе закони које Европа примењује за огрничавање монопола, истиче аналитичар компаније Арбат Капитал Виталиј Громадин:

- У принципу Гаспром може да се одлучи на неке уступке. За њега би било оптимално да остави себи контролу над гасом у цеви и да пружи извесне капацитете другим продавцима на територији земаља којима пролази гасовод.

У погледу Северног тока била је уведена норма која га искључује из Трећег енергетског пакета и омогућава Гаспрому да стопостотним капацитетом транспортује свој гас. Такво изузимање Гаспром би хтео да добије и у погледу цевовода Јужни ток. Преговори о томе се воде, и постоји нада да ће трансевропски статус Јужном току ипак бити дат. Инвеститор тамо није сао Гаспром, већ и читав низ европских компанија. А оне су заинтересоване за то да њихов новац ради и да цев буде испуњена, а не полупразна.

Олег Нехај,