Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Крст над Заглавком

Крст над Заглавком

18-09-2013 09:14:23 | | kosovo-front.ru/ vostok.rs |


Ове, 2013. године навршило се 20 година од времена битке на узвишици Заглавак, у источној Босни, 12. априла 1993. године. Јединице Војске Републике Српске и руских добровољаца које су контролисале узвишицу издржале су у том тешком боју тешку ватру и одбиле јурише надмоћнијих снага босанских муслимана. Православно војинство имало је погинуле и рањене.

...Априла 2013. године Републику Српску је посетила група руских ветерана-добровољаца који су учествовали у Отаџбинским ратовима србског народа 1991-1999. године, међу којима је био и представник покрета „Косовски фронт“. Они су у Вишеграду учествовали у обележавању 20-годишњице битке. Двојица непосредних учесника битке на Заглавку – Александар Кравченко и Владимир Сидоров – посетила су место боја, попевши се на узвишицу где су се пре двадесет година србски и руски ратници борили и гинули. Поново доживевши успомене на бој, ветерани-добровољци су одлучили да овековече место боја у складу са руском ратничком традицијом – постављањем православног спомен-крста.

Ту идеју подржали су чланови породица погинулих ратника, као и позната србска списатељица Љиљана Булатовић, ауторка књига о Ратку Младићу.

Стари је обичај да се места битака обележавају посебним спомен-објектима. Код православних народа је обичај да се постављају крстови ради молитвеног сећања на пале ратнике и овековечавања њихових ликова у памћењу потомака. Крстови су на обелиску на Косовом пољу, на месту Бородинске битке, на Куликовом пољу. Крст као символ победе над смрћу омогућава хришћанима да буду у молитвеном и духовном јединству с онима који су пали на бојном пољу.

Априлска битка из 1993. године на узвишици Заглавак представља окршај мањих размера, али је дубоко символична: два братска православна народа – Срби и Руси – ту су раме уз раме одбијали нападе муслиманских снага, подржаваних од Запада. Бој је представљао јарки пример словенског борбеног братства. Муслиманске формације су убрзо после битке истеране из тог дела Босне. Данас се узвишица Заглавак као и пре поносно уздиже над долином Дрине, и тај крај је унутрашња територија Републике Српске, непријатељске снаге се ту никада више нису вратиле. Нека се онда на врху Заглавка уздигне православни крст! Његово постављање неће бити само знак сећања на погинуле него и символ победе србско-руског војинства над непријатељем. Координатор акције у Србији је списатељица Љиљана Булатовић. Њена електронска пошта:
likid@eunet.rs

Претпостављено време постављања крста: 12. августа 2014. године (на дан сећања на српске добровољце који дадоше своје животе за слободу братског руског народа
http://kosovo-front.ru/board?mode=view&post_id=491001 ).

... Покрет „Косовски фронт“, руски добровољци-ветерани формирали су одбор за организовање постављања крста на узвишици Заглавак. Позивамо све људе добре воље, све православне родољубе, све оне који нису равнодушни према судбини православља у Србији, да постављање крста на Заглавку сматрају свенародним добрим делом и да, ако су у могућности, у њему учествују колико могу. Учешће се може изразити:

1) у приступању одбору за постављање крста над Заглавком (само за организације!). У ту сврху се пријавите на телефон +7-915-323-21-86 или на електронску пошту:
osds@mail.ru

Списак учесника одбора редовно ће се обнављати и допуњавати.

2) у учешћу у изради скице спомен-крста. Скице се могу слати на електронску пошту:
osds@mail.ru, предлагати званичној акционој групи у друштвеној мрежи ВКонтакте http://vk.com/club52605920

Учесници Одбора за постављање спомен-крста над Заглавком: Владимир Сидоров – руски добровољац, учесник боја 12. априла 1993. године на узвишици Заглавак; чланови породица добровољаца погинулих на узвишицама Заглавак и Столац 12. априла 1993. године; Љиљана Булатовић – србска списатељица, ауторка књига о Ратку Младићу; Сверуски друштвени покрет „Косовски фронт“, Светосавско јединство.