Бразилска председница се наљутила на „великог брата“

19-09-2013 03:22:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председница Бразила Дилма Русеф отказала је званичну посету Вашингтону заказану за 23. октобар. Таква одлука је везана за скандалозне чињенице шпијунаже АНБ САД шефа бразилске државе, као и политичара и компанија.

О праћењу ВИП персона Бразила постало је извесно пре две недеље из досијеа Едварда Сноудена, бившег сарадника Ције и АНБ. Испоставило се да је Агенција за националну безбедност прислушкивала телефонске разговоре и прегледала електронску преписку председнице Бразила Дилме Русеф и њеног мексичког колеге Енрикеа Пења Њета.

Дилма Русеф је у сваком погледу одлучна жена. Она је затражила да се САД званично извину, спроведу истрагу и гарантују да се нешто слично никада неће поновити. Али пошто ништа од наведеног није било учињено, 17. септембра канцеларија Русеф је објавила да бразилски лидер неће отићи у Вашингтон. По свим дипломатским параметрима то је јавна увреда. Истина, САД су представиле сасвим другачију верзију, изјавивши да је посета отказана према узајамном договору за касније.

Али у Бразилу се не говори ни о каквом каснијем року. Тамо су изјавили да услови за састанак нису створени и када ће до посете моћи да дође, не зна се. Министар правде Бразила Едуарду Кардозу је квалифиовао дејства САД као кршење суверенитета земље.

Овај, без претеривања светски шпијунски скандал, дотакао је низ држава јужноамеричког континента и приморао их да предузму сасвим конкретне мере, говори експерт Института за Латинску Америку РАН Александар Харламенко.

- Сада се у главном граду Венецуеле одвија први састанак експерата МЕРКОСУР по питањима електронске безбедности. Јуче је одржан сличан сусрет стручњака Бразила и Аргентине. Експерти разматрају питања формирања заштитног система, како би оградили руководство ових земаља, економске интересе и приватни живот грађана од шпијунаже од стране АНБ САД. Колико се зна, експерти ових земаља би хтели да се сретну са Едуардом Сноуденом, како би од њега добили додатне информације.

Који би управо експерти Латинске Америке хтели да разговарају са бившим сарадницима Ције и АНБ за сада је тешко рећи. Едвард Сноуден сада се налази на територији Русије. Група бразилских парламентараца се већ обратила руској амбасади у Бразилу са захтевом да се састану са америчким бегунцем. О томе је за Глас Русије саопштио представник бразилске Партије Социјализма и слободе, посланик Посланичког дома Националног Конгрес аи члан комисије за међународне односе Иван Валенте.

- Није реч само о проблему Бразила, већ о међународном проблему и УН треба да предузму мере. Мада се зна да амерички модел светског полицајца није лако победити, и њихова војна иднустрија којој су потребни ратови и шпијунажа тешко да се може зауставити. Без обзира на све то, о сличној пракси треба говорити гласно са трибине УН.

За Русију питање састанка Сноудена са било каквим страним представницима врло је осетљива ствар. Председник Владимир Путин је више пута изјавио да он не би хтео да Сноуден постане додатни раздражујући фактор у руско-америчким односима. Али у сваком случају захтев бразилских посланика је већ стигао у МСП РФ. Одговор за њега за сада није дат.

Андреј Федјашин,