Налазите се на страници > Почетна > Политика > Све ће бити другачије?

Све ће бити другачије?

19-09-2013 03:30:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Европски парламент званично је започео информационе кампање за припрему за предстојеће изборе у мају наредне године за главни законодавни орган ЕУ. Овог пута све ће бити другачије, обећавајуће је изјавио потпредседник парламента, представник Аустрије Отмар Карас.

Али основа за суздржане оцене поводом карактера и исхода предстојећих избора више је него довољно. Како подсећају ових дана европски медији, после 1979. године, када су одржани први директни избори за Европски парламент, а пре тога су посланике делегирали национални органи, степен учешћа грађана у европском гласању неупитно је падао. Проценат одазива становника континента, почев од 1979. године на сваких 5 година је падао поступно са 63% до 43% на последњим изборима 2009. године. Како би се зауставила негативна тенденција, пише интернет-портал ЕурАктив, планирано је да се помоћу релативно скромих трошкова од 16 милиона евра победи политичка апатија грађана и поново улије у њих вера у Европу.

Сама по себи кампања има 4 фазе. Прва, Старт, треба да да општу представу о улози и значају парламента за Европу. У току друге – Теме, која ће трајати од октобра до фебруара 2014. године, планирано је да се бирачима представи допринос европских посланика у напредку економије земаља чланица ЕУ, у отварању нових радних места, стабилизацији финансија, решавању међународних проблема. Трећа фаза је Иди и гласај, која је непосредно посвећена различитим аспектима избора. И коначно у завршној фази грађани треба да добију представу о новом саставу парламента, о фигурама будућег шефа Европске комисије и европских комесара.

Једним од првих рафала започете кампање може се сматрати иступање шефа Европског парламента Мартина Шулца ових дана у гимназији Шилера која је филијала државне Берлинске европске школе. Европа није равнодушна према онима који теже да бране заједничке европске вредности, изјавио је између осталог Шулц у свом говору. Са њим је тешко спорити. Али колико је данас таквих неравнодушних? Тешко да треба наводити редовне резултате анкетирања чији наслови су постали скоро стандардни: Поверење грађана ЕУ пада. У том контексту јачају партије десног усмерења. Према немачком Тагесцајтунгу, лидер десне холандске Партије слободе Герт Вилдерс, на пример, формира, по његовом изразу, песницу против Европе заједно са истим таквим десним снагама из Француске, Шведске, Белгије, Италије. Шеф одељења за стратешке оцене Центра за ситуациону анализу Руске Академије наука Сергеј Уткин признаје озбиљност датог проблема за Европу.

- Јасно је да ће се оне депресивне ноте које се појављују у анкетирањима одразити на изборе за Европски парламент. И то може још једном да спусти проценат одазива, да учини центром дебата питања националног нивоа, да доведе до увећања удела крајње десних снага. А све то може још више да отежа ситуацију у ЕУ.

Политиколог са немачког универзитета Кобленц-Ландау Томас Лајф види у пасивности бирача постојање одређених стереотипа.

- Одустајање од учешћа на изборима изазвано је низом идеја и стереотипа проширених у друштву. Тачније, да избори ништа не дају, да су све партије исте и слично. Али поставља се питање каква је алтернатива неучествовању у изборима?

По свему судећи, после цитираних речи аустријског парламентарца Отмара Караса о томе да ће на предстојећим изборима све бити другачије треба за сада ставити знак питања.

Олег Севергин,