Власти Србије и самопроглашеног Косова су осудилe убиство припадника Еулекса

19-09-2013 07:22:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Власти Србије и самопроглашене републике Косово су осудиле убиство припадника Еулекса, и повезале овај напад с предстојећим локалним изборима у новембру.

Литвански цариник Адријус Шенавичијус (35) први је припадник Еулекса који је погинуо од почетка рада ове мисије. Раније је на Косову страдало осам припадника Унмикове полиције.

Два возила Еулекса, у којима је било шесторо службеника су јутро засута паљбом на територији општине Звечан, на магистралном путу Косовска-Митровица – Лепосавић, код места Балабан.

У току је истрага убиства. Локација је блокирана. Улажу се сви напори да се извршилац напада приведе правди, наводи се у саопштењу Еулекса.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин најоштрије је осудио убиство припадника Еулекса и оценио да су починиоци, ко год они били, највећи непријатељи Срба и Србије.

Још увек је све у фази истраге, тако да не знамо ко је починилац, али овом приликом хоћу да најоштрије у име Владе Републике Србије осудим ову трагедију која се десила и која никако не може бити случајна, а још мање може остати некажњена, рекао је Вулин Танјугу.

Напад су осудили и председница самопроглашеног Косова Атифете Јахјага и премијер Хашим Тачи. Јахјага је оценила да је напад на Еулекс покушај да се у време припреме локалних избора створи клима несигурности и страха.