Туђа рука у европском џепу

20-09-2013 09:26:07 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


У комитету за грађанска права и слободе Европског парламента, 18.септембра иступила је шефица Генералног директората за правосуђе Европске комисије Франсоаз Ле Бејл и шеф Европског бироа за борбу против превара Ђовани Кеслер.

Током заседања комитета било је речи о преварама и крађама из структурних фондова ЕУ. Према подацима и званичној статистици, губици европског трезора због злоупотребе средстава за реализацију програма социјалне и регионалне политике, а једноставније речено, из трезора се украде око 500 милиона евра сваке године. Ипак, како пише „EUobserver“, госпођа Ле Бејл није сагласна са овом статистиком. „Имамо разлоге да тврдимо, рекла је у свом обраћању европским парламентарцима,- да је реална цифра ближа милијардама, а не милионима“. Франсоаз Ле Бејл је убеђена да на националном нивоу нема довољно ефикасних инструмената за тачно утврђивање размера финансијских преступа.

Како је недавно објавила агенција „Eurasianews” позивајући се на податке Европског бироа за борбу против превара, лидер међу државама чланицама које краду новац из европског трезора је Румунија. На другом месту се, иако крајње парадоксално, налази најјачи поборник режима штедње у Европи- Немачка. И „почасно“ треће месте на овом тужном списку заузима Италија, која једва успева да закрпи свој буџет. На поменутом састанку са посланицима Европског парламента, Ле Бејл и Кеслер су позвали да се убрза стварање јединственог европског тужилаштва које би се бавило испитивањем финансијских махинација, а решење за ову меру је већ донето. Таква структура ће бити ефикаснија него националне институције, сматрају они. У истој тој Румунији, рецимо и то, одбачено је 73% свих оптужби које је подигао Брисел против превараната.

Истина, заменик директора Института политичке и војне анализе Александар Храмчихин каже да овде не би требало гајити илузије:

- Свака бирократија је склона крађама, посебно ако ју је тешко или немогуће контролисати. У ЕУ се практично ништа не конторлише. Требало би просто направити јединствену државу.

Неко би можда овај став довео у питање. Али, према подацима управо институција ЕУ, у 18 држава ЕУ не постоји надлежно тело које би контролисало потрошњу новца из европских фондова. То потврђује и експерт за правна питања фракције „Зелених“ у Европарламенту Јан Филип Албрехт:

- Строго говорећи, проблем свих држава чланица ЕУ је исти - њих мало брину општи финансијски интереси. А то води ка томе, да при истрагама случајева крађа и превара, локални тужиоци одговорност пребацују на неког другог. А тај „неко други“ се не налази, јер не постоји.

Да ли ће се у скоријој будућности појавити институција „јединственог европског тужиоца“- за сада је тешко рећи. Узгред, да ли је заправо уопште, ствар у томе?

Олег Севергин,