Гас из Азербејџана неће огрејати Европу

20-09-2013 09:28:53 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Азербејџан ће се договорити са Европом. У четвртак ће у Бакуу бити потписан споразум за европским потрошачима о испорукама гаса из друге области у оквиру изворишта „Шах Дениз“. Познато је да ће гас потећи по Трансјадранском гасоводу чија је изградња у пуном јеку.

Са избором маршуруте за транспорт гаса Азербејџан се сагласио овог лета. Гасовод који се сада гради проћи ће кроз Грчку, Албанију и Јадранско море до југа Италије и даље у Западну Европу, и конкурисаће Гаспромовом „Јужном току“. Ипак, места ће на тржишту западне Европе бити за све, сматра начелник аналитичког оделења инвстиционе компаније „Церих Капитал Менаџмент“ Николај Подлевских:

- Анализираће се могућа конкуренција испорука гаса у Грчку, Италију и можда у Бугарску. Иако испорука из Алжира, у неком догледном периоду, неће више бити и због тога тржиште ће „огладнети“, најпре у Италији. Заоштравања конкуренције овде неће бити.

Извориште Шах Дениз се налази на југозападу Каспијског мора недалеко од Бакуа и радови се овде воде од 2006.године. Резерве гаса су овде процењују на више од билион кубних метара. Део гаса већ иде дуж гасовода Баку-Тбилиси- Џејхан у Турску. У радовима на изградњи новог гасовода учествује неколико међународних нафтних и гасних компаније- међу њима азаербејџанскa SOCAR, британскa BP, францускa Total, норвешкa Statoil. После завршетка изградње овај ће гасовод имати капацитет 10 милијарди кубних метара годишње са могућношћу проширења до 20 милијарди. Поређења ради, снага „Јужног тока“ који би требало да проради за две године, биће 3 пута већа. Коментарише генерални директор Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов:

- Ради се о 10 милијарди кубних метара гаса, јер је од 16 милијарди кубних метара које може да омогући Шах Дениз, 6 милијарди предвиђено за Турску. То значи да ће на европско тржиште ићи свега 10 – а то је смешно мали обим који неће моћи кључно да утиче на стање на овом тржишту. Осм тога, руски гас је јефтинији.

Перспективе азербејџанског гаса у Европи постоје - тамо заиста ишчекују почетак испорука. Ипак, нема до данас речи о његовој цени. Истраживања која се врше око изворишта Шах Дениз показују различите резултате и није потпуно јасно има ли тамо гаса који ће моћи да се продаје по повољним ценама.

Татјана Голованова,