Москва и Пекинг захтевају да се да реч „хемичарима“ УН

20-09-2013 02:08:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Извршни комитет за забрану хемијског оружја одржаће своје прво заседање о проблему хемијског оружја Сирије 22. септембра. Ово је објавила прес-служба Комитета у Хагу. Сирија у најкраћем року треба да изведе потпуну инвентаризацију свог хемијског оружја, производне опреме и пратећих материјала и да пружи ове податке Комитету. О резултатима заседања Организација треба да саопшти у понедељак.

Извршни комитет организације за забрану хемијског оружја главни је међународни надзорни орган за поштовање ставова Конвенције о забрани хемијског оружја. Његови експерти треба јасно да означе етапе рада на ликвидацији отровних супстанци Дамаска. То ће бити први практични корак на путу реализације руско-америчких договора постигнутих у Женеви 14. септембра.

У Русији, на заседању међународног дискусионог Валдајског клуба, председник земље Владимир Путин изјавио је да за сада нема разлога да се сумња у то да ће Сирија деловати у складу са планом који израђује међународна заједница на платформи УН.

- Сирија је објавила да је спремна не само да се придружи, она већ сматра себе потписником Међународне конвенцие о нераспростирању хемијског оружја. То су практични кораци које је сиријска влада већ учинила. Да ли ће поћи за руком да се све доведе до краја? Ја не могу да кажем сто посто, али све што смо видели у последње време, последњих дана, улива сигурност да је то могуће и да ће бити учињено.

Русија се нада да ће консултације у Извршном комитету за забрану хемијског оружја помало смирити активност којом САД, Париз и Лондон покушавају да наметну СБ УН строгу резолуцију о Сирији, која предвиђа примену силе.

Покушаји Вашингтона у суштини се своде на промену механизма контроле над резервама хемијског оружја у Сирији. У Женеви су стране усагласиле етапни пут предаје сиријских арсенала под међународну контролу. У две речи она изгледа овако: прво треба спровести инвентаризацију резерви хемијског оружја у Сирији. После тога експерти Комитета треба да дају своје препоруке за чување и уништавање отровних супстанци. И тек у случају неиспуњења споразума СБ може да усвоји војну резолуцију. Вашингтон предлаже да се све чини у обрнутом редоследу: прво да се усвоји казнена резолуција, а затим да се започне процес уништавања.

Чланови СБ ће се највероватније договорити о сиријској резолуцији. Најважније је да она има јасне формулације и да не пружа никакве могућности за проширено тумачење, сматра директор Центра за Блиски Исток и Кавказ Међународног института за најновије државе Станислав Тарасов.

- Опасност се састоји у томе што се може поновити сценарио са либијском резолуцијом СБ УН. Приликом усвајања резолуције о Либији Русија се суздржала. Али западне земље су промениле тумачење документа и почела је војна интервенција. Сада је главно да се не дозволе никакве нове интерпретације ставова које могу да уђу у будућу сиријску резолуцију СБ УН.

Сада Вашингтон покушава да представи ствар тако као да је Москва усамљена у својој жељи да постигне политичко решавање кризе у Сирији. Ипак то не само да не одговара стварности, већ је и намерно искривљивање чињеница, рекао је за Глас Русије главни уреднок информационо-аналитичог издања Геополитика Леонид Савин.

. Немачка, на пример, припада неутралном табору. Немци сматрају да су потребне озбиљније основе или за војну инвервенцију, или за војну резолуцију. Остале државе ЕУ имају најразличитије позиције. Оне које прате Вашингтон, наравно, подржавају Белу кућу. Али многе друге државе заузимају проруски и прокинески став.

То да Кина чврсто подржава Русију у њеном прилазу још једном је потврдио министар иностраних послова Кине Ванг У, који се сада налази у Вашингтону. Он је изјавио да прво Извршни комитет треба да да препоруке, затим СБ треба да их размотри и донесе одлуку. Фактички, Пекинг, који као и Москва поседује право вета у СБ, ставио је до знања да неће пропустити резолуцију која ће ломити усаглашени женевски механизам. Државном секретару САД није остало ништа друго него да констатује да између Пекинга и Вашингтона и даље постоје акутна неслагања у овој области.

Андреј Федјашин,