Мистериозно село Клечка: убијали су, а нису убијали

20-09-2013 02:36:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Бивши командант терористичке "Ослободилачке војске Косова" (ОВК), а сада истакнути демократски функционер на Косову - Фатмир Љимај поново је ослобођен оптужби за ратне злочине у логору Клечка, где су крајем 90-тих мучени и убијани србски затвореници и „нелојални“Албанци. Званична Приштина сматра ову одлуку суда доказом да је ОВК водила „праведну борбу“, док су чланови породица отетих и несталих на Косову разочарани - јер за кривична дела опет нема одговорних.

Суд у Приштини, састављен од два представника мисије ЕУ и косовских Албанаца, заједно са Љимајем - ослободио је оптужби још 9 особа. Подсетимо, да је у случају „Клечка“ Љимај већ био ослобођен 9. маја 2012.године, али је Врховни суд одлучио да се одржи поновни процес. Кључни доказ у овом случају су били записи из дневника заштићеног сведока, који је наводно радио као чувар у затвору Клечка. Иако је уживао заштиту и обезбеђење од стране ЕУЛЕКСА, овај сведок је у септембру прошле године, под још неразјашњеним околностима одузео себи живот. А сада је суд у Приштини изјавио да његове записе не сматра веродостојним.

Имајте на уму да је 2000 - те Фатмир Љимај био чест „гост“ по судовима - пред Међународним трибуналом у Хагу су му судили, као и за ратне злочине и са истим успехом.

Најинтересантније у садашњем процесу је је то што је палата правде потврдила читав низ чињеница, да је ОВК 1999. године заиста управљала овим затвором, односно „притворским центром“ и да је било убијено минимум 7 Срба, а да су тела била сахрањена на разним местима у околини места Клечка. Управо међународно судско- медицински експерти су нашли два тела, и то тек након поновних истрага. Одбрана Љимаја је покушала да објасни да су ова тела могла бити у међувремену ту донесена и сахрањена, али су међународни експерти изјавили да не постоје докази за ове тврдње одбране.

Село Клечка - може се уопште сматрати некаквим мистичим месташцем, јер испада да су се ова кривична дела дешавала сама од себе. Још крајем 90-тих година, у Нишу је био вођен поступак против браће Мазреку - оптужених за терористичка дејства. Они су били оптужени да су, обзиром да су били чланови ОВК, 1998. године учествовлаи у убиствима десетине Срба и силовали неколико женских особа, међу њима и девојчице узраста од 12 до 15 година. Браћа су признала: убиство двоје деце, три жене, тројице младића и тако даље. Тада су Мазреку још изјавили да су наредбе добијали управо од Љимаја. Србски истржани органи су опет почели да прикупаљју документацију, али тада је почело НАТО бомбардовање, након којег су многи докази заувек били изгубљени. Србско тужилаштво је у случају Љимаја подигло оптужницу за ратне тек 2002. године.

А са браћом Мазреку, прича добија неочекивани ток: за терористичка дејства, добили су по 20 година казне затвора, али је Верховни суд града Ниш укинуо пресуду и предмет вратио на поновно разматрање. А затим су из нишког Казнено-поправног завода браћа била враћена на Косово. После чега су они, наравно, били потпно ван домашаја србског правосуђа - 2011.године њима се у Нишу судило у одсуству, а косовске институције доказне матријале ових преступника нису приложиле случају Љимај и списку, као ни, разуме се осталој деветорици Албанаца којима се судило у случају Клечка.

Представница Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Гордана Ђикановић у интервјуу за „Глас Русије“ је ову пресуду у случају Љимај назвала „шамаром породицама жртава“:

- Ово је био толико чист случај! Јер постоји признање самог Еулекса да је постојао логор Клечка, да је Фатмир Љимај био командант те операционе зоне, где се Клечка налази. У ту јаму, која је у ствари кречана, бацана су не тела, него масакрирана тела, која су претходно запаљена да би се уништили сви докази. Само седморо је идентификовано и двоје несрба. Остали нису могли да буду идентификовани, зато што су сви докази и могућност ДНК анализе онемогућени. Породице, поготово из тог краја, знају ко је био Фатмир Љимај и знају да је он починио злочине. Али ако би и прихватиле ову пресуду (да Фатмир Љимај и та деветорица нису починили злочине), остаје питање – ко је то починио? Ниједан злочин над Србима није до краја расветљен тако што ће неко за то одговарати.

Правна аналитичарка, представница организације Фонд хуманитрног права из Приштине Анка Куртеши–Хајдари је за „Глас Русије“ одговорила писмено. Према њеним речима: „За сада, према нашој евиденцији нико није осуђен за злочине који су се према оптужници догодили у притворском Центру ОВК у који се налазио у селу Клечка. Ова пресуда је првостепена у поновљеном поступку, није коначна. Постоји велика могућност да ће се Специјално тужилаштво Републике Косова (СПРК) жалити на ослобађајућу пресуду“- рекла је Куртеши- Хајдари.

Према запажањима посматрача Фонда за хуманитарно право Косово, а на основу редовног праћења поновног првостепеног главног претреса пред Основним судом у Приштини: суђење је било транспарентно. Због великог броја оптужених организовано је у посебној судници, која је адаптирана за ово и суђења у случајевима, где је већи број оптужених. Главни претрес су могли да прате чланови породица и пријатељи оптужених, посматрачи, представници медија. Изузев два заседања суда, за време сведочења једног сведока који је од суда тражио да сведочи на затвореном делу претреса, без присуства публике. Што је од стране суда прихваћено“- навела је у писменом одговору за „Глас Русије“ госпођа Анка Куртеши- Хајдари.

Јасно је да тачка није у потпуности стављена на случај Љимај. Експерти могу са своје стране да проанализирају разлоге и аргументе према којима је Љимај био ослобођен оптужнице, након што је приштински суд припремио писмену отправку пресуде у случају бившег терористичког команданта, а садашњег политичара.

Тимур Блохин,