Култура као локомотива бизниса и политике

20-09-2013 07:59:53 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Унакрсна година Русије и Холандије доприноси развоју односа две земље у најразличитијим правцима. Слични пробој у области науке, бизниса и културе обећава и наредна 2014. година: овог пута у односима Русије и Велике Британије. У то је убеђен специјални представник председника Русије за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој.

Тема поверења је једна од главних за данас, за оне земље које желе да играју озбиљну улогу на међународној сцени. И да освоје ово поверење указују управо преко хуманитарне, културне сарадње. Одржавање унакрсне године за то отвара огромне могућности, повдлачи Михаил Швидкој. У интревјуу за Глас Русије он је рекао о томе на примеру актуалне Године Русије у Холандији.

- Мислим да такве године омогућавају да се акумулирају озбиљна средства за реализацију оних пројеката који су у обично време скоро немогући. И у том смислу само отварање Године Русије у Холандији, када смо показали у Амстердаму, у Ермитажу на Амстелу јединствену колекцију личних предмета Петра Првог која се не излаже у Русији, то је већ изузетан корак. Такође као што ми никада у таквом обиму нисмо видели Мондријана! Данас је изложба његових радова представљена у Третјаковки, друга у читавој историји Русије. И одлична изложба са колосалном историјом – Холандски групни портрет Златног века...

То што се дешава у Русији Холандији сада може се назвати кулминацијом унакрсне године. Али много тога још предстоји. На пример, наступ једног од најбољих симфонијских оркестара света у Русији – Краљевског оркестра Консертгебау: он ће бити упечатљиво финале унакрсне године. Већ сада може да се говори и о другим резултатима године у енергетској, бродограђевинској, друштвеној и правној области. Наставља Михаил Швидкој:

- Ми смо заиста на добитку тиме што је Руска компанија добила право да инвестира у изградњу нафтног терминала у Холандији. Имамо тамо врло активне компаније које се баве телефонијом и високим технологијама... Да не говорим о нашим односима са гасним и нафтним компанијама у Холандији. Све то је исто тако важно као и то да је Валериј Гергијев омиљени диригент свих оркестара Холандије.

Он популарише руску културу, а заједно са њом Русију. Тако, по речима Михаила Швидкоја, култура зближава бизнис и политику. Иза унакрсне године често следи наставак у виду конкретније сарадње. Тако после двогодишње сезоне Русије и Немачке 2012. и 2013. године наредна година ће постати унакрсна у области књижевности и језика две земље, рекао је Михаил Швидкој. Паралелно са тим се ради на припреми године науке са ЕУ. А са Холанђанима је замишљено да се организује година посвећена архитектури. У први план 2014. иступа Велика Британија. Велика пажња у унакрсној руско-британској години ће бити поклоњена датумима: 450-годишњици Виљема Шекспира и 200-годишњици од рођења песника Михаила Љермонотова. У целини, културни програм ће дотажи све сфере уметности.

Традиционално у Енглеској очекују Бољшој театар и Маријинку. На фестивалу Единбургу позван је режисер Дмитриј Кримов, на гостовање Позориште Бориса Ејфмана. Задатак Русије је да максимално потпуно представи своју савремену уметност. А унакрсну годину Русије у Енглеској ће завршити велика изложба посвећена космонаутици, пошто руско примат у космосу и даље изазива огромно интересовање у свету. И Британија у том смислу није изузетак.

Карина Ивашко,