Споменик херојима Првог светског рата обновиће везу времена

20-09-2013 12:05:00 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви су наведени победници конкурса за најбољи споменик херојима Првог светског рата. Споменик ће бити постављен од народног новца на Поклоној гори у августу 2014. године, поводом стогодишњице почетка рата. Интернет гласање се одвијало од 2. априла до 16. септембра и сакупило је више од 200 хиљада гласова. Ипак последња реч је на угледном жирију.

У конкурсу је учествовало више од 30 радова. После прелиминарне селекције суду јавности представљено је њих 15. У финале су ушла три пројекта. До последњег минута чак ни чланови жирија нису знали имена аутора.

Победник конкурса је народни уметник Русије Андреј Ковачљук. У центру његове композиције је руски војник у униформи, на грудима георгијевски крст. Иза њега на позадини руске заставе представљени су војници наоружани бајонетима. Натпис на споменику гласи: Војницима палим у Првом светском рату. Уметник објашњава своју замисао:

- Застава Русије, њен симбол пролази искушења. Ове бронзане стене, то је оно што је добила Русија. Јер испало је тако да је Први светски рат разорио Руску царевину. Он је постао почетак дугог пута земље. То све треба показати на споменику. И овај условни језик скулптуре по нама даје такву могућност.

Према речима Андреја Коваљчука, његов тим спреман је да саслуша историчаре, војне експерте, и руководећи се њиховим саветима да дода споменику значајне акценте.

Андреј Коваљчук је аутор споменика многим историјским личностима: адмиралу Ушакову и композитору Рахмањинову у Москви, песнику Тјутчеву у Минхену, цару Петру Великом у Астрахању. Међу најпознатијим меморијалима Коваљчука који стоје у Москви посебно се издвајају меморијал жртвама Чернобиљске катастрофе и меморијал ратне славе У борби против фашизма били смо заједно.

Министар културе Владимир Медински је представио победнике конкурса, изразио наду да ће споменик херојима Првог светског рата стећи признање народа. По речима министра, овај споменик ће обновити везу времена. Владимир Медински је такође истакао да у медијима није било никакве рекламе овог пројекта. Људи су сами чули за конкурс, гласали и слали новац за споменик.

- Споменик ће се подићи од народног новца. Руско војно-историјско друштво је већ отворило специјалне рачуне на којима се врши сакупљање средстава. На данашњи дан сакупљено је око седам милиона рубаља.

Споменик ће бити изливен од бронзе. Фигура војника ће бити висока пет метара, а читава композициај са заставом ће се уздизати до 12 метара. По речима аутора, важно је одабрати идеалну пропорцију – споменик херојима Првог светског рата треба исто тако хармонично да изгледа и за шетаче у Парку Победе и за људе који пролазе поред у атомобилима.

Анастасија Кисљакова,