Москву ће обасјати светлост идеалног света

20-09-2013 02:08:03 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Уметници из 40 земаља ће представити своје радове на 5. Московском бијеналу савремене уметности (20.септембра до 20.октобра). Судећи према објављеним темама и именима учесника, фестивал ће заиста бити највећи међународни догађај у области савремене уметности. Главни пројект под називом „Више светлости!“ биће постављен у највећем изложбеном простору руске престонице – „Мањежу“.

Време и пространство. Светлост и енергија. У делима уметника ови се појмови интегришу, мешају, срастају, као што то се то дешава и у савременом свету, у којем глобализација брише разлике међу народима, све постаје строго регулисано и нема се времена ни за шта. Британска уметница палестинског порекла у московском „Мањежу“ је поставила инсталацију под називом „Web“: то је огромна „паучина“ са сазвежђем од кристалних кугли. Инсталација уметника из Аустралије, етничких Филипинаца Алфера и Изабел Акилисан посвећена је Русији, која асоцира на снежну зиму.Узгред, ауторима су помогли бројни Московљани који су им „позајмили“ своје скије и санке за ову манифестацију. Истакнути француски архитекта Јона Фридман, која је пореклом из Мађарске, представила је гигантску конструкцију од челичне мреже и картона која лебди у ваздуху- нови корак ка „утопијској архитектури“.

Стални повереник Московског бијенала Јосиф Бекштајн ову изложбу назива још и „моћним одговрима на најважније животне теме“. Великом срећом он сматра и долазак чувене критичарке и списатљеице Катрин де Зегер:

- То да тако важне фигуре, као што је Кетрин де Зегер прихватају позив и долазе у својству кустоса на Московско бијенале, већ по себи много говори. Нисмо се ослањали у том смислу на „проценат, удео присуства звезда“. У пројекту има много интересантних уметника и некога посебно издвојити не би било у реду. Ово је, уопште, веома значајан пројекат који ће бити позитивно прихваћен од стране московске и међународне публике.

Катрин де Зегер, сада је на позицији директора Музеја примењених уметности у белгијском граду Генту и признаје да је на саму концепцију изложбе утицало и место одржавања изложбе, сама хала. Пространство „Мањежа“ испуњено је светлошћу и ваздухом. Делимично је то и определило тему- „Више светла“. И уопштено говорећи, пројекат је израстао ИЗ и ЗА контекст места и зато су руски уметници на Бијеналу представљени „максимално широко“. „Добијали смо портофолија уметника из целе земље- са Урала, из Сибира, Владивостока, Москве, Санкт Петербурга и била сам задивљена не само ументичким, већ и културним разноликостима“- говори де Зегер. Међу руским звездама је и незаобилазни учесник московских бијенала Валериј Кошљаков чија су остварења, на први поглед, рекло би се, сасвим академска. „Објединити савремено и традиционално је веома једноставно“, уверен је уметник.

- Ми сликамо идеални свет, онаквим какав би он требало да буде. Наш је задатак- да саздамо недостижну тачку наших вредности, нашег идеала. Ако ње нема, онда нема ни нас. То је такав парадокс!

А чланови арт групе „Град Јустинов“ у потпуности се одриче традиционалног сликарства, као уопште и гигантизама, који у последње време добија све већу популарност. Малди уметници сматрају да микро објекти- то је „збијено пространство које има огромне изворе енергије“.

Главни пројекат 5.Московског бијенала савремене уемтности чека оцене посетилаца. Осим њега, на програму бијенала још су и „Специјални пројекти“ и „Специјални гости“, као и паралелни програм. Укупно, биће постављено 40 изложби у оквиру ове манифестације у руској престоници.

Татјана Завјалова,