Експлозија у Косовској Митровици: а где су обавештајне службе?

21-09-2013 03:16:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Два дана – два инцидента. Такве су реалије северног Косова, у којима изгледа да овај део покрајине треба да егзистира до 3. новембра, када треба да буду одржани локални избори, формално – статусно неутрални, фактички – у режији Косова као независне државе.

Становници севера Косова у већини намеравају да бојкотују гласање. Сасвим је могуће да је инцидент везан управо за ову чињеницу. Да подсетимо, 19. септембра отворена је ватра на аутомобилску колону ЕУлекса, у општини Звечан, погинуо је један од сарадника мисије, а рано ујутру 20. септембра одјекнула је експлозија у северној Митровици, на 200 метара од Ибарског моста, који дели град на србски и албански део. Пострадалих нема.

Из Косовске Митровице говори Игор Војиновић, председник друштвене организације Отаџбина.

- То није ништа ново на просторима бивше Југославије. Србски непријатељи нешто направе да би онда ту кривили Србе. Зашто би сада Србима било потребно да нападају Еулекс, када је мисија Еулекса такорећи завршена? Јер велеиздајнички споразум који је потписан у Бриселу завршава мисију Еулекс. Ја не могу тачно да знам о чему се ради и ко стоји иза тога, али једно је очигледно, да на просторима овог окупираног дела Србије има агената разних обавештајних служби. А нарочито обавештајних служби које раде за Запад. Вероватно је да неко од њих има своје разлоге да нешто од тога уради. Задњих месец дана су присутни неких двадесетак људи. Нико не зна ни ко су ти људи, шта они овде раде. Крећу се туда, по терену...

Као илустрацију за речи Игора Војиновића можемо да наведемо занимљиву чињеницу коју је објавио србски информациони портал Срби на окуп, позивајући се на немачке изворе. У новембру 2008. године у двориште канцеларије ЕУлекса у Приштини била је бачена експлозивна направа. Опет нико није пострадао, причињена је мања материјална штета. Али ради се о томе што су после тих догађаја косовски безбедњаци и полиција УН задржали тројицу Немаца који су једноставно хтели да виде шта се десило. Да истакнемо да епизода са касније пуштеним агентима BND (а то су били управо они) мал те не посвађала Приштину и Берлин, али са другим после САД спонзором конфликти ипак нису пожељни.

Тимур Блохин,