Експерти УН преузели хемијски досије Сирије

21-09-2013 03:51:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Како је и обећала, Сирија је Организацији за забрану хемијског оружја предала 20. септембра декларацију о својим резервама отровних средстава, њиховом типу, облику у којима се резерве чувају и местима где су ускладиштене. Информације су толико обилне и детаљне да је ОЗХО је одлучила да затражи додатно време за изучавање ове документације. Главни међународни орган надзора над хемијским оружјем је изјавио да се одлаже заседање извршног комитета на неодређено време. Првенствено је оно било заказано за недељу, 22.септембар.

Експерти ОЗХО морају да разраде конкретне процедуре документовања, превоза, складиштења, уништавања резерви „сиријске хемије“. Према прелиминарним проценама, овде се има од једне до три хиљаде тона. Сада инспекторима предстоји да оду у Сирију и упореде податке Дамаска са ситуацијом на терену. И да затим разраде начине на које ће оружје бити уништавано.

САД и њихови партнери не скривају да би хтели да се тиме бави Русија. Руски експерти говоре да Москва може да уништи сарин и друге отровне супстанце у свом специјалном погону у граду Шућје у Курганској области на југоистоку Русије.

Али, овде се јавља читав низ питања - међународних, међудржавних, и у случају Русије унутрашњих, рекао је директор руског Центра друштвено- политичких истраживања Владимир Јевсејев. Како би се све ово реализовало, потребно је много времена, којег нема на претек. Први је проблем изнети оружје са територије Сирије, сматра Владимир Јевсејев. А у обезбеђивању читаве операције би требало да учествује до 10 хиљада војника из разних држава.

Али, и ово је тек почетак проблема, наставља Јевсејев. Неопходно је да се обезбеде поуздани резервоари за одлагање.:

- Турска може да забрани транспорт бродова са овим материјама кроз своје заливе. Нико не жели да буде у близини брода који је натоварен до врха хемијским оружјем.

У ишекивању да инспектори УН спроведу своју прву пуну инвентаризацију резерви и стања у којем се оне налазе, говорити о изношењу оружја или уништавања на лицу места, за сада је бесмислено, сматра руски експерт за проблеме наоружања Института за међународне односе и економију РАН Наталија Калинина:

- Према Конвенцији о забрани хемијског оружја, оно би требало бити уништено у околини места где се оно чува и складишти. Све зависи од стања у којем се резерве налазе, какви се тамо конкретно видови хемикалија налазе, у каквим се резервоарима оно чува и у ком су стању што се безбедности тиче. По мом мишљењу, транспорт није реална опција.

У сваком случају, како показује и пракса и терија, говори Калинина, за транспорт би требало издвојити огромна материјална средства. Били би неопходни специјални контејнери, бродови, екипе који би надгледале и пратиле спровођење мера безбедности овог товара на његовом путу. На ово може отићи много више од милијарде долара, цифре коју је поменуо Башар Асад у свом последњем интервјуу. Ако би до тога дошло, „сиријска хемија“ уистину би постала „златна“.

Андреј Федјашин,