Московљани навикли на своје аутомобиле

22-09-2013 07:59:07 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |

За један дан у ваздух Москве доспе 2700 тона штетних материја


22.септембар је Светски дан без аутомобила. У Москви се ова еколошка акција спроводи већ пети пут. Ове године ће акција бити завршна тачка манифестације која се током читаве претходне недеље одржавала у престоници.

Експерти су израчунали, да ако би се становници престонице одрекли својих аутомобила на свега један дан, у ваздух не би доспело 2700 тона штетних материја. Осим тога, било уштеђено око 15 милиона долара, које грађани потроше на бензин. Одлично звучи, али ово је за сада немогуће. Судећи према резултатима анкета, тек сваки трећи аутомобилиста је решен да 22. септембра не користи своје возило. Ове године, ради популаризације идеје, током читаве недеље је било ограничено кретање аутомобилима кроз центар града. Ово је учињено како би више грађана могло да се увери да градски превоз има своје предности. У петак је чак и градоначелник Москве био виђен у престоничком метроу. Успеси у развоју јавног превоза у последње време су заиста осетни, примећује руководилац програма еколошке политике Светског фонда дивље природе Алексеј Књижников:

- Издвојене траке на коловозу за јавни превоз више не изазивају питања и недоумице ни код кога. Нови импулс развоја је добио метро. Последњи пример тога је развој железничког превоза, који је и највише, у том смислу еколошки вид транспорта и путем железнице ће се повезати сва три московкса аеродрома. Надамо се да ће управо ове године 22. септембра на улицама бити мање аутомобила. Људи ће користити јавни превоз и бицикле који се сада редовно могу и изнајмити на одређеним местима у центру Москве.

Требало би поменути да је прошле године било мало оних који су се одазвали и може се рећи да није било довољно солидарности међу грађанима. Великих застоја је чак на овај дан прошле године било и више него обично. Са психолошке тачке гледишта, то се може објаснити, јер је аутомобил за многе грађане више ствар престижа, него само превозно средство, објашњава психолог Сергеј Кључников:

- број застоја и врло споро кретање у поређењу са аутобусима или метроом не изазива код грађана жељу да одустану од коришћења аутомобила. Човеку се свиђа тај осећај поседовања сопствног возила и то је основни мотив. А због тамо некаквих еколошких начела, многи нису спремни да мењају нешто у свом животу. Овакве акције попут дана без аутомобила могу постепено да промене свест људи.

Московорецки парк ће бити главно место обележавања овогодишњег Дана без аутомобила. Овај ће дан бити и прилика за карневал бицикала, али и могућност да се изнајме многа алтернативна превозна средства попут тротинета, трицикала, бицикала и ролера. Чак ће и улазнице за ову манифестацију сутра бити дупло јефтиније.

Михаил Аристов,