На југу Русије нашли најстарију брану на свету

23-09-2013 03:13:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Експедиција спелеолога нашла је најстарију брану на свету која се налази у Краснодарској покрајини на југу Русије. Сада историју проналазака човечанства треба погледати из другог угла. Старост проналаска премашује десет хиљада година. Раније се сматрало да су прве бране биле направљене пре око 4500 година.

Спелеолози Руског географског друштва нашли су у једној од пећина Краснодарске покрајине јединствене глинене насипе. Научници са сигурношћу говоре да су то бране које су начинили људи епохе неолита сопственим рукама. Ови хидротехнички објекти требало је да сакупљају воду која се сливала низ зидове пећине.

Како је саопштио руковидолац спелеолошке секције Руског географског друштва Вјачеслав Исајев, били су узети узорци тла и Геолошки институт Руске академије наука је направио анализе које су потврдиле нашу претпоставку о томе да су насипи вештачки. Научници су одредили старост бране – више од 10 хиљада година. Испада да је то најстарија брана у историји човечанства и сада историја проналазака треба да се пише поново.

Раније су стручњаци приписивали откриће брана Египћанима. Сматрало се да су се први хидротехнички објекти појавили на Нилу пре око 4500 година. Сада се испоставило да су бране много старије. Краснодарску пећину сада тако и зову – Пећина са браном.

После истраживања пећине научници су истакли хипотезу: крајем епохе неолита људи су волели ова места због лова. У једној од пећина нашли су воду и направили брану која је омогућила да се она нагомилава на доступном и безбедном месту.

Пећине древних људи су биле пронађене у Краснодарској покрајини пре више од 30 година. Тада, почетком 80-их, научници су нашли у Пећини са браном керамичку посуду направљену пре проналаска грнчарског точка. Ипак глинени насипи скривени у мраку скоро да нису могли да се примете.

Вјачеслав Исајев, шеф ове експедиције, каже:

- Када су спелеолози добили савремене лампе са светлосним диодама, које дају много светла, испоставило се да смо 80-их ишли у сасвим другачије пећине. Сада смо почели да их разгледамо другачије и почели да налазимо оне ствари које раније нису биле приметне.

Олга Соболевска,