Оланд: Искуство Малија ће одговарати и за Сирију

25-09-2013 09:45:46 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Зна се да сада званични Париз чврсто стоји на позицији промене власти у Сирији и уклањања режима председника Башара Асада. Између осталог путем међународног војног мешања у унутрашње ствари ове суверене државе. На шта председник Франсоа Оланд стално подсећа у свакој згодној прилици.

О томе је он говорио на конференцији за штампу у Бамаку 19. септембра, на завршетку свечаности поводом ступања на дужност новог малијског председника Ибрахима Бубакара Кејта. По мишљењу председника Оланда, разрешење војно-политичке кризе на Малију може да буде лекција за решавање конфликта у Сирији.

- Сваки конфликт има своје особености. У Малију је реч о одговору на молбу привременог председника земље Дионкунда Траореа упућену Француској и међународној заједници да се обустави офанзива терориста који су се утврдили на северу Малија и хтели да заузму читаву тероторију земље. Француска је поступила тако како су је тражили и како су је подржали Афрички савез, CEDEAO и у складу са мандатом УН. Смтрам да је ова операција завршена потпуним успехом. У случају Сирије сматрам да је тамо реч о кршењу основног права које се састоји у забрани хемијског оружја. И ми смо заједно са САД изнели предлог да се нанесе удар сиријском режиму који је требало да се сагласи са тим да поседује такво оружје и што је порицао буквално до недавно. И у Сирији треба да делујемо тако да нађемо политичо решење, пошто ће нам само такво решење омогућити да обуставимо оно што је највећи злочин 21. века. Сада о испорукама оружја. Овде постоје основе да се заобиђе мораторијум који је ЕУ усвојила за испоруке наоружања земљама у конфликту. Ми смо спремни да испоручимо оружје само под условом да оно стигне до Слбодне сиријске армије. Зашто? Зато што она представља националну коалицију и ми је сматрамо јединим легитимним представником сиријског народа који, о чему треба рећи отворено, данас се нашао између чекића и наковња. Чекић су удари и војна дејства Асадовог режима. Наковањ су терористичи екстремисти. И овде ако желимо политичко решење конфликта, потребно је да смену власти у земљи оствари Слободна сиријска армија у коалицији са другим противницима режима који теже ка стабилности.

Сложите се, председник Оланд, упоредивши ситуацију у Малију и Сирији, све је поставио наглавачке, изјавивши између осталог да је Запад већ признао Слободу сиријску армију јединим легитимним представником Сиријаца. При томе он као да је прећутао то да на њеној страни ратују џихадисти, исламистички екстремисти које је тешко не назвати плаћеницима.

Игор Јазон,