Немачка ће наставити да брани строгу штедњу у зони евра

25-09-2013 09:49:07 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Промене у зони евра не треба очекивати. Политички блок Ангеле Меркел је победио на изборима у Немачкој. За кризне земље Европе то значи да неће бити попуштања приликом спасавања њихових економија. Берлин ће и даље захтевати од њих смањење буџетских трошкова.

Блок Ангеле Меркел у који улазе Демохришћански и Хришћанско-социјални савез, сакупио је скоро 42% гласова. Ипак, како би формирао владу, потребно је направити коалицију у парламенту. Блок Меркелове има мали избор: социјал-демократи (СДПН), партија левих и зелени. По мишљењу руководиоца центра за европска истраживања ИМЕМО РАН Алексеја Кузњецова,

- Коалиција са левим је искључена из идеолошких разлога. Са зеленима блок Демохришћана и Хришћанско-социјалног савеза има мало заједничког. Сада ће се водити тешки преговори са СДПН. Њихов лидер је изјавио да не жели да буде млађи партнер у тој коалицији. Али строго говорећи, он нема на шта више да претендује. Меркел ће и даље водити своју политику, можда мало кориговану, али резултативну.

Земље ЕУ, између осталог најпроблематичније – Грчка, Ирска и Португал, замрле су у очекивању. А многа европска економска питања су била замрзнута до окончања преизборне трке у Немачкој. Сада европски лидери честитају Ангели Меркел победу и дају прогнозе за будућност. Тако по мишљењу бившег премијера Италије Марија Монтија, победа Меркел је добар знак за ЕУ и у случају формирања велике коалиције у Бундестагу Европу очекује тешња интеграција. Како сматра шеф сектора за стратешке оцене Центра за ситуациону анализу РАН Сергеј Уткин,

- Већина оних који су се налазили на власти у појединим земљама ЕУ и у заједничким органима ЕУ највероватније су се позитивно односили према Меркел, њеном умереном и избалансираном курсу и надали се да ће овај курс бити настављен. То што у условима кризе која траје управо владајућа партија добија подршку бирача, то је кредит поверења.

Проблематичне земље се и даље надају у ублажавање услова за спас. Ради се о томе да су социјал-демократе, са којима може бити формирана коалиција, лојалније према кризним земљама зоне евра. Они сматрају да Берлин треба више да троши на помоћ кризним државама. Али тешко да они могу да изврше пртисак на Меркел, зато Грчка не треба да очекује нова отписивања дугова, сматра Сергеј Уткин.

- Треба очекивати наставак курса који претпоставља очување могућности подршке од стране институција ЕУ и богатих земаља према сирмашнијих земљама. Али, при томе, подршка треба да буде условљена извођењем реформи, строгим програмом штедње. У целини, иста дејства која смо видели раније у погледу Грчке.

Шта очекује зону евра у скорије време и како ће то утицати на евро? Ова питања поделила су аналитичаре на песимисте и оптимисте. Они проричу крах евра и погоршање ситауције у зони евра. И криве за то нежељу Меркел да девалвира валуту или да стимулише економију на рачун емисије дужничких хартија. Оптимисти сматрају да је Меркел једини европски лидер који може да контролише ситуацију, а строга штедња у кризним земљама ускоро ће донети позитивни ефекат. Берлин на челу са Ангелом Меркел пре или касније ће научити Европу да живи по средствима.

Татјана Голованова,