Владимир Горчаков: „Очекујем успешни округли сто и интересантне манифестације“

26-09-2013 09:41:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Од 26.до 29.септембра у будућој престоници зимске Олимпијаде биће одржан 12. Међународни инвестициони форум „Сочи 2013“ . О својим очекивањима од главне бизнис - манифестације ове јесени у интервјуу за „Глас Русије“ говорио је директор регионалног оделења рејтиншке агенције „Експерт“ Владимир Горчаков:

Каква су ваша очекивања од овог форума?

- Очекујем одржавање округлог стола, током којег би била извршена оцена ефикасности органа државне власти. Такође, очакујем интересантне сусрете, манифестације у вези са стандардом АСИ „Агенција стратешких иницијатива“, обзиром да је та тема интересантна, а ми се и тиме бавимо. Очекујем интересантна окупљања у смислу бренда „Региони“, то је још један наш пројекат.

На програму има много панел дискусија, посвећених инвестиционим пројектима и инвестиционој клими. Да ли ће по вашем мишљењу ово питање бити решено? Да ли ће се појавити неки нови предлози?

- Ако гледамо програм у целини, онда видимо да је у много чему сличан прошлогодишњем, али на другом нивоу.Од прилике прошле године, почело се са иницијативама у вези са инвестиционом климом, конкретно у регионима. Већ другу годину за редом се разматрају ове теме.

И то је заправо правилно, зато што је прошла година, многи су стандарди већ примењени, на пример у вези са заштитом права предузимача. Они су почели са каквом-таквом делатношћу. Већ се може видети, шта је учињено правилно, а шта неправилно. Тако да је у овом смислу, програм вероватно добро осмишљен. Надам се да ће на форуму учествовати макар министри економија субјеката РФ, јер се они у много чему сматрају одговорним за однос према инвеститорима у регионима.

Ви сте директор регионалног оделења. Говорићете о проблемима у регионима, разматраћете ова питања на регионалним дискусијама?

- Конкретно, ми ћемо започети тему „кључни показатљи ефикасности“ KPI (Key Performance Indicators) са губернаторима у оквиру првог округлог стола- „Оцена ефикасности“. Један од параметара ефикасности губернатора је управо коришћење инвестиционог стандарда АСИ. На ову тему требало би рећи да смо учествовали у пилот пројектима, разматраћемо плусеве и минусе са тачке гледишта инвеститора и са тачке гледишта нас као експерата. Друго- то је бренд „Региони“. Овде, како сам већ рекао, говорићемо више о инвестиционом бренду. Такође, учествоваћемо и на другим панел дискусијама, али не као модератори, водитељи дискусије, већ ћемо седети у публици и постављати питања. Говорићемо о нашем искуству, сарадњи са, на пример, немачким фирмама. Представићемо и проблеме са којим се сусрећу инвеститори.

И о проблемима ћете отоврено говорити?

Да, ми ћемо о томе говорити, али без помињања имена, обзиром да ми овде уважавамо џентлменске договоре.

Александра Дибижева,