Музика инвестиоционог форума

26-09-2013 10:14:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ове године ће културни програм инвестиционог форума у Сочију радни део сусрета допунити искључиво музиком! Фестивал „Цар џез“ представља све могуће стилове савременог џеза. Али, наравно, његов мејнстрим облик ће остати на првом месту.

Овај се фестивал одржава у име сећања на изванредног руског џезера- саксофонисте Георги Гарањана и његовог џез оркестра. Заједно са њим ће наступити и певачи из САД, инструменалтни трио из Аустралије, израелски дуо и наравно виртоузи руског џеза- Алексеј Кузњецов и Полина Бутко. А диригентску палицу ће држати представник Финске, говори продуцент фестивала Николај Богајчук:

- Фински тромбониста и диригент Ати Мартинен и наравно биг бенд Георгија Гарањана су сјајан спој. Ево тамо, чују се праве пробе џез музике!... Дух Георгија Арамовича је присутан на овом фестивалу: није ли то радост? Он је био топли,светли човек и ми његову топлину осећамо до данас.

Фестивал „Цар џез“ се одржава тек трећу годину, али већ други пут током Инвестиционог форума. Истина, 2012.године „цареви џеза“ окупили су се у Геленџику, одмаралишту на обалама Црног мора, удаљеног од прилике око 200 километара од Сочија. Сећајући се прошлогодишњег фестивала, Нели Закирова, удовица Гарањана каже:

- Успели смо да окупимо много слушалаца, било је много публике која је говорила: ми ћемо посећивати све манифестације које буде организовао Фонд Георгија Гарањана. Сматрам да је то велика победа.

Други догађај културног програма форума је концерт на којем учествују два, без претеривања, сјајна музичка састава. Један је немачка група Scorpions а други Хор Козака из руског града Кубан, који слави и свој 202.рођендан. Руководилац козачког хора Виктор Захарченко говори:

- Кубански козачки хор на чијем челу, имам част да будем већ 39 година, родио се у оквиру црквеног хора Кубанске козачке војске. Зато је ово веома религиозни колектив, који стоји на веома конкретним духовним позицијама- то је православни колектив, са свиме што та чињеница носи.

Кубански козачки хор је, може се рећи. „музчки домаћин“ форума. То је колектив чији је дом у Краснодару- прстоници читаве регије, укојој се налази и Сочи. Заједнички концерт немачке рок групе и Кубанског козачког хора биће одржан у Олимпијкосм парку у Сочију.

Олга Бугрова,