Резолуција о Сирији ће бити компромисна

27-09-2013 12:01:39 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Patrick Gruban/cc-by-sa |


Резолуција Савета безбедности УН о Сирији може бити усвојена током наредних дана, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов. По његовој оцени, преговори се успешно одвијају, стране су спремне на компомис. Конкретно, документ ће се највероватније позивати на 7.поглавље Устава УН, али ово не даје могућност да се употреби сила против Дамаска без додатног разматрања у СБ.

САД и њихови западни савезници су инсистирали да се у тексту резолуције о Сирији помене могућност примене силе. Као резултат тога, у резолуцији стоји позивање на седмо поглавље, иако без конкретних разматрања употребе силе. Ово лишава војно настројене чланове УН могућности да нападну Сирију без сагласности у СБ. У исто време то умирује оне, који се плаше да се Дамаск неће одазвати обавезама које је преузео на себе, примећује руководилац Центра за истраживање савременог Блиског Истока Гумер Исајев:

- Седмо поглавље говори о томе, да у случају нарушавања резолуције могу бити примењене неке мере које подразумевају употребу силе у односу на оног ко је нарушио резолуцију. И овде ће питање бити, доказати да ли је Сирија нарушила или не нешто током процеса разоружавања. На то и рачунају САД које инсистирају на овој тачки резолуције- да се у одређеном случају може извести удар на Сирију.

При томе Москва обећава да неће блокирати у СБ УН разматрање војне акције на Дамаск, ако сиријске власти одступе од испуњавања резолуције. Како јеизјавио шеф спољнополитичког ресора Русије Сергеј Лавров у интервјуу за Washington Post, Москва ће бити спремна обзиром да није заинтересована да подржи неке политичке силе у Сирији, већ „за очување њеног суверенитета, независности, где се поштују права свих група, у том смислу и еничких“.

Недавно је Сирија постала чланица Конвенције о забрани хемијског оружја и пристала је да омогући доступ међународним инспекторима њеним арсеналима. Нема разлога да се сумња у искреност њених намера. У интервјуу америчком часопису Сергеј Лавров је подсетио да су у пролеће ове године, када су УН одбиле да пошаљу истражну комисију која би испитала наводну употребу гаса сарин код града Алеп, тамо ипак били упућени руски инспектори. Они су установили да је гас који је тада био коришћен, био произведен у некаквим приручним лабораторијама, а не у фабрици оружја. Москва такође поседује доказе да је 21.августа око Дамаска био коришћен исти такав сарин, само још концентрованији. Тонајвише упућује да су сарин користили побуњеници, а не владине снаге.

Сада се председник Башар Асад плаши нових провокација са стране побуњеника и оних који их подржавају споља. У интервјуу за латиноамерички канал Telesur он је изјавио да наоружани побуњеници могу да блокирају приступ инспекторима УН ка арсеналима хемисјког оружја и да допринесу да резолуција не буде реализована. Асад је подвукао да не располаже доказима да су побуњеници добили хемисјко оружје из иностранства. Но, за крај ћемо поменути речи експерта оријенталисте са Института стратешких процена Сергеја Демиденка да је свима ипак јасно да обично оружје, побуњеници добијају од својих савезника преко границе.

Наталија Коваљенко,