Европска унија се прави да спасава молдавске винаре

27-09-2013 05:57:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


„Вински конфликт“ између Русије и Молдавске Републике прешао је у политичку раван. Чиновници Европске уније оптужују Москву да врши економски притисак на Кишињов и тврде да Русија покушава да казни Молдавију због тежње ка европској интеграцији.

Оштре изјаве европских политичара не могу надокнадити губитке молдавских произвођача који су у потпуности изоловани од руског тржишта. Молдавски винари и званични Кишињов су већ почели да захтевају да Европска комисија пређе с речи на дела и да казни Русију „због империјалног понашања“. Румунски званичници, који себе сматрају „старијом браћом“ молдавских политичара, а саму Молдавију привремено одвојеном румунском провинцијом, започели су кампању за подршку молдавских вина. Осим румунских грађана који треба да помогну „браћи Молдавцима“ да се избаве од потребе да изађу на руско тржиште, у кампању су се укључили европски политичари. Без обзира на громке изјаве о подршци, већ је очигледно да неће пружити никакву конкретну помоћ молдавским винарима, ограничивши се јарким гестовима који ништа не значе.

Тако су у уторак румунска и молдавска штампа с радошћу објавиле вести о „пробијању на европско тржиште вина“ које наводно треба да се деси у најскорије време. Повод за оптимизам представља одлука Европске комисије да укине квоте за увоз молдавског вина у ЕУ. Европски комесар за пољопривредна питања Дачиан Чиолош је изјавио да ће сад молдавски произвођачи моћи да испоручују своје производе на тржишта ЕУ у неограниченој количини. Румунска штампа је већ успела да крсти ову одлуку као „тежак ударац по империјалним плановима Москве“. Победничке релације молдавских и румунских „еврофила“ изазивају осмех код стручњака који су упознати са стварном економском ситуацијом. Прогнозе о томе да ће молдавско вино сваког часа потећи као велика бујица на европско тржиште су лаж. Ево због чега.

За 2013. годину квоте за увоз молдавског вина у ЕУ су износиле 180 милиона литара. За прва три месеца 2013. године молдавски извозници су у Европској унији успели да продају само 5,6 милиона литара. Пракса протеклих година показује да молдавски произвођачи никад нису успели да искористе више од 30% постојеће квоте. Очигледно је да одуство молдавског вина на европским тезгама нема ништа заједничко с висином квоте. Њено укидање неће ништа променити и само ће још једном доказати да је био у праву председник Путин који је указао на немогућност продора молдавских произвођача на европско тржиште. Многи румунски аналитичари су свесни да Европска унија не жели тек тако да помаже Молдавији, али унутрашња цензура им не дозвољава да то јавно признају.

Молдавија се и даље упорно креће ка потписивању уговора о придруживању с ЕУ, без обзира на све негативне економске последице. Преостаје нам да сазнамо да ли ће молдавски народ пристати да живи у беди како би се остварили европски снови молдавских политичара.

Валентин Миндрешеску,