Молдавски „сабласни гасовод“

27-09-2013 06:07:15 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/saturn ♄/cc-by-sa 3./ vos |


Још један покушај Молдавије да стекне енерегетску независност претворио се у фарсу. Изградња гасовода „Јаси-Унгени“ постала је само представа за медије и неколико европских функционера.

Без обзира на изјаве европских и румунских политичара да гасовод „Јаси-Унгени“ представља кључно средство за „ослобађање“ Републике Молдавије од „енергетског јарма Москве“ и каснију интеграцију „у инат Москви“, овај пројекат једноставно нема економску логику. Требало је да гасовод спаја румунски и молдавски систем транспорта гаса. Међутим, из Румуније у Молдавију може да се доставља само руски гас, јер је и сама Румунија принуђена да купује од Гаспрома око 30% укупних потреба за гасом. Одсуство економске логике није зауставило европске политичаре, који су претворили гасовод у велики пиар пројекат за „европску будућност Молдавије“.

Будућност је испала прилично језива. Европска унија је издвојила седам милиона евра, поделивши их између румунске и молдавске владе. Крајем августа румунски премијер Виктор Понта, премијер Републике Молдавије Јури Леанка и европски комесар задужен за енергетска питања Гинтер Етингер свечано су дали знак за почетак изградње гасовода. Румунски медији су похвалили Понту, европски су честитали Етингеру још један успех у борби са Гаспромом, после чега гасовод дуже време није био у фокусу медијске пажње. Али почетком септембра у румунским медијима почињу да се појављују информације како се гасовод заправо не гради. Заиста, румунски премијер је демантовао те информације, назвавши их спекулацијама.

Ћерка румунског председника, посланик Европског парламента Елена Басеску, написала је писмо комесару Етингеру у коме је изјавила да је почетак градње гасовода био једноставно спектакуларан. Следеће ноћи после церемоније отварања радници су однели све цеви и грађевинску технику. „Радови тако нису ни почели, нити постоји конкретан датум за њихов почетак. Написала сам комесару Етингеру, како бих га обавестила о овој маскаради, коју је режирао Виктор Понта 26. и 27. августа“, изјавила је посланица Басеску.

Румунски телевизијски канали и новине послали су новинаре на догађај и објаснили да се радови не изводе. Како могу да се изводе, ако нема ни цеви, ни технике? Тренутно је на месту градње гасовода – празан простор. У недељу, 22. септембра, дошао је лично председник Басеску и посведочио да се на градилишту не ради. Пре ове посете Етингер, чинећи све што може како би заташкао скандал, изјавио је да верује својим румунским партнерима. Међутим, после писма посланице Басеску и изјаве председника Басескуа европском званичнику ништа друго није остало, него да призна оно што је очигледно, а то је да гасовод нико не гради. Етингер није пропустио могућност да каже да он ипак верује да ће гасовод у најскорије време почети да се гради. Истовремено, он није могао да каже конкретан датум почетка радова.

Европски функционер и велики љубитељ постављања клипова у точкове Москви, сада је суочен са врло непријатним изгледима. Мораће да објашњава европској јавности где су отишла средства, које је издвојио ЕУ, а то ће бити врло компликован задатак. Зар се може рећи европским медијима да је сва прашина око гасовода била једноставно покриће за мито молдавским и румунским политичарима.

Валентин Миндрешеску,