Русија ће повећати извоз угља у Азију

27-09-2013 06:15:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се припрема за експанзију на светском тржишту угља. По прогнозама Међународне агенције за енергетику у наредним деценијама овај енергоресурс не само да ће остати један од главних ресурса горива, већ ће и битно учврстити своје позиције. До 2035. године његова потрошња може порасти 70 процената. И Русија као један од главних играча на светском тржишту угља има шта да понуди потрошчима.

По резултатима из 2012. године Русији је припало 12% светског обрта угља – то је преко сто тридесет милиона тона. У току последњих година, без обзира на светску кризу, руски радници који се баве производњом угља су наставили да повећавају инвестиције. У току прошле године оне су порасле за скоро 20 процената и премашиле су 3 и по милијарде долара. Удео земље на европском тржишту сад износи преко 30 процената. Међутим, главни потенцијал раста се налази у Азији, сматра аналитичар инвестиционе компаније Rye, Man & Gor Securities Андреј Третељников.

- Ако погледамо економије у развоју и колико струје троше по становнику видећемо да заостају за развијеним земљама. Са временом ће тржиште у развоју постати развијено и трошиће електричну енергију на нивоу развијених земаља.

Сад у земљама Пацифичког обруча руски угаљ представља највише пет процената потрошње. Сасвим је реално повећање испоруке у источном правцу, али за то треба развијати саобраћајну инфраструктуру. По мишљењу шефа аналитичког одељења финансијске групе БКС Кирила Чујко,

- Постоји потенцијал за раст извоза. У Русији има веома много нових пројеката за производњу угља. И практично цео раст производње ће се оријентисати на извоз. Главни регион у којем постоји пораст потражње јесте Азија. Међутим, испоруке у Азију се врше железницом. И овде постоје ограничења у погледу капацитета.

Ипак, ови проблеми ће се постепено решавати, ако имамо у виду планова Русије за развој железничке инфраструктуре. Одлука о државном финансирању пројеката за модернизацију Бајкалско- Амурске и Транссибирске магистрале отвара руском угљу врата на азијска тржишта. У ове сврхе ће до 2018. године бити усмерено преко 17 и по милијарди долара, укључујући скоро 5 милијарди из буџета. Исто толико ће представљати повратне инвестиције из Фонда националног благостања. То треба да повећа капацитете на источном правцу за 55 милиона тона годишње. Други аспект раста извозних испорука су тарифе за транспорт. По мишљењу Андреја Третељникова, њихово везивање за светске цене угља би повећало потражњу за руским производима.

- То би повећало конкурентност наших производа. И мислим да то треба да буде потврђено на законодавном нивоу или на нивоу владе како би тржиште постало конкурентно и јасно компанијама које се баве угљем.

Већ се ради у овом правцу. Недавно је руски председник Владимир Путин наложио гранским надлештвима да размотре питање увођења еластичних тарифа за транспорт угља за извоз.

Леонид Гурјанов,