Олимпијска посада стигла на МКС

27-09-2013 08:27:22 | | / vostok.rs |


Још једна у низу посада је стигла на Међународну космичку станицу. Лет брода са људском посадом "Сојуз" и његово пристајање на МКС је протекло по плану. Руским космонаутима 38. експедиције, Олегу Котову и Сергеју Рјазанцеву, осим обимног програма експеримената, предстоји још једна важна мисија. Планирано је да у новембру, у отворени космос изнесу бакљу Олимпијских игара "Сочи - 2014".

Свемирски брод са људском посадом "Сојуз" стигао је по скраћеној рути до МКС за само шест сати. У последњих неколико година, за то су била потребна два дана. За команданта Олега Волкова ово је већ трећи лет. Бродски инжењери Сергеј Разанцев и амерички астронаут Мајкл Хопкинс су дебитанти у космосу. Јединственост посаде се огледа у томе што су два руска космонаута по свом основном образовању - доктори, каже шеф Центра за обуку космонаута Сергеј Крикаљев:

- Олег Котов је стигао у Центру за обуку пре много година као војни лекар. Затим, нашавши се у одреду космонаута и завршивши општу космичку обуку, добио је допунско инжењерско и летачко образовање. Он је летео у свемир у својству бродског инжењера и команданта. Сергеј Рјазанцев лети по први пут. Његова судбина је слична судбини Котова. По свом основном образовању он је доктор. Али, пошто није велика потражња за лекарима, боље је имати више специјалности. Он се преквалификовао за бродског инжењера. Мајкл Хопкинс је одлетео заједно са нашим момцима на броду "Сојуз", али ће његова област рада бити на америчком делу МКС.

На конференцији за новинаре одржаној пре старта, било је много питања у вези са "олимпијским" склоностима. На пример, постављено је питање какав спорт је по својим карактеристикама најближи раду у космосу. Астронаути, који су, како је познато, спортисти и храбри људи, одговорили су са хумором: синхронизовано пливање. Међутим, ако се добро размисли, боравак у бестежинском простору заиста има неке сличности са пливањем. Синхронизација у раду посаде је најважнија. Непосредно пре старта "Сојуза", орбита Међународне космичке станице је подигнута за 900 метара. Корекција је урађена како би се обезбедило путовање по краћој шесточасовној рути, објашњава колумниста часописа "Новости из космонаутике", Андреј Красиљников :

- То вам омогућава да се на услове бестежинског стања навикавате, не у скученим условима "Сојуза", као што је било раније, већ у великој станици. Тамо адаптација иде лакше.

Програм руских космонаута обухвата десетине научних експеримената из четири области. Ради се о космичкој биотехнологији, техничким експериментима, проучавању Земље и космоса, едукацији и популаризацији космичких истраживања. Они треба да прихвате 5 теретних бродова. У фебруару, у слободно време, они ће пратити Олимпијаду. Пошто је немогуће остварити директан пренос током орбиталног лета, астронаути су резервисали одређена такмичења. Тако да ће из све снаге "навијати" за руски тим. Пре тога, они ће морати да испуне своју олимпијску мисију. 7. новембра ће екипа 39. експедиције донети на МКС олимпијску бакљу. Дана 9. новембра, њу ће у изнети отворени космос Олег Котов и Сергеј Разанцев. Два дана касније, олимпијска бакља "Сочи - 2014" биће враћена на Земљу.

Михаил Аристов,