Русија и САД постигле договор о Сирији

28-09-2013 11:11:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пројекат резолуције СБ УН о Сирији коначно је усаглашен – изјавио је министар иностраних спољних Русије Сергеј Лавров. Он се јуче поново сусрео са државним секретаром САД Џоном Керијем. Преговори су овенчани успехом - стране су могле да формулишу јединствену позицију у вези са обавезама Сирије поводом хемисјког оружја и да се договоре о дејствима у случају одступања од предвиђене резолуције.

Две недеље су биле потребне руским и америчким дипломатама, како би усагласили формулацију сиријске резолуције. На крају је договорено да Сирија, као чланица Конвенције за забрану хемијског оружја неће примењивати, разрађивати и производити или на друге начине добијати хемијско оружје. Било које нарушавање ових договорених тачака могу за собом да повуку међународне санкције, рекао је министар Лавров:

- У резолуцији стоји оно што је договорено у Женеви, да би било које нарушавање процедура од стране било кога, јер опозиција је такође позвана да сарађује током овог процеса са СБ, или уопште ако ико буде поново употребио хемијско оружје, да ће ова резолуција бити поново размотрена. У том смислу ће бити примењена седма глава Устава УН, наравно према тежини преступа које мора бити 100% доказано.

Раније су САД уз подршку Велике Британије и Француске инсистирали на формулацији, према којој би било које одступање од захтева резолуцје аутоматски водило ка деловању 7.поглавља Устава УН, која сматра да се мора употребити сила против нарушиоца резолуције.

Москва и Пекинг нису прихватали такав приступ. Руске дипломате су ипак на крају успеле да докажу да је сваки случај нарушавања неопходно одвојено разматрати. То је веома важно, имајући у виду позицију Запада, сматра експерт за проблеме Блиског истока Семјон Багдасаров.

Према процедури, пројекат решења за Сирију који су сагласили Лавров и Кери, у четвртак је био послан на разматрање у седиште Организације за забрану хемијског оружја у Хагу. У току једног дана, требало да буде донето решење по овом питању. Затим ће текст резолуције ступити у СБ УН. Имајући у виду разлику у времену, постоји шанса да се гласање овим поводом одржи већ у петак.

Наталија Ковалењко,