Инострани инвеститори оцењују предолимпијски Сочи

28-09-2013 01:49:36 | | Глас Русије, фото: ИТАР-ТАСС / forumsochi.tassphoto.com/ v |


Међународни инвестициони форум „Сочи 2013“ стартује у престоници зимске Олимпијаде. Он ће окупити око 9 хиљада учесника. Своје пројекте, гостима из 30-так држава представиће више од 60 руских региона. На програму су и потписивање „милијардских“ уговора, али и дискусије о томе, шта и како да се чини како би капитал активније био инвестиран у реалну економију.

Није случајно ове године изабран управо Ледени дворац у Сочију за место где ће се одржавати Форум, коментарише руководилац оделења консалтинга компаније Прајсвотерхаус (PWC) у Русији Роберт Груман:

- Наравно, у Сочију сад влада опште узбуђење пред сам Форум. Јединственим га чини, пре свега избор новог места одржавања. Јер, манифестација ће бити одржана у кластеру Сочи, на обалама Црног мора. Тако да ће људи, који ће доћи на Форум, такође моћи да оцене све што овај кластер пружа за Олимпијске и Параолимпијске игре.

За пословне људе припремљен је опширни бизнис-програм, око 50 различитих дискусија, округлих столова, заседања. На две дискусије ће учествовати и Дмитриј Медведев. Премијер ће учествовати у том смислу и у раду „округлог стола“ посвећеном инвестиционој привлачности региона. Узгред, субјекти Руске Федерације су у оквирима форума припремили много интересантног. Краснодарски крај је представио скоро стотину пројеката у сфери туризма у износу од 7 милијарди долара. Град Кубан је представио своје пројекте у вези са пољопривредом у вредности од 2 милијарде долара. А сусдени Ставропољ се потенцијалним инвеститорима представио уз могућност да се у разне пројекте уложи 12,5 милијарди. Калињинградска област такође може имати користи од овог форума, јер се тамо формира аутомобислки кластер, са могућношћу производње до 4 милиона аутомобила годишње.

Иновациони сектор неће остати по страни. Један од учесника форума ће бити државни фонд „ Руска венчурнаја компанија“, која се бави развојем перспективних пројеката у раним фазама. За овај институт развоја, сочински форум представља могућност привлачења нових међународних партнера, рекао је директор оделења стратешких комуникација „РВК“ Јевгениј Кузнцов.

Једна од дискусија током Форума,биће посвећена привлачењу у инвестициони процес оних богатих људи, који су спремни да уложе новац у пројекте који са собом носе и високе ризике. Сада у Русији, стотине чекају инвеститоре за такве „стартапове“. Овде нису обавезно потребне велике суме, зато и добици могу превазилазити добитке од обичних инвестиција. Део ризика за овакве пројекте, држава узима на себе, тако се на пример ради у случају иновационог кластера Сколково.

Леонид Гурјанов,