Сирија прешла Рубикон економске катастрофе

29-09-2013 10:53:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Рат у Сирији је довео до практично потпуног расула националне економије. По проценама стручњака, за обнову ће бити потребно четврт века. И овај рок, судећи по свему, уопште не представља границу.

Привредни губици Сирије се процењују на око 80 милијарди долара. Сирија је била економски сасвим успешна држава, чак и ако се има у виду да се њена економија базирала на совјетском моделу. Данас ју је задесила економска катастрофа, сматра стручњак Института за Блиски исток Сергеј Серјогичев.

- Коју год грану да узмемо, све су у приличној мери пострадале. И пострадаће још више. Грађански рат који траје изазива промене у структури становништва, одлив становништва ремети ликвидну потражњу. Асади су увек инсистирали на раду са ситним и средњим бизнисом. Он је имао задатак да као сунђер упије све сиромаштво. Подстицано је запошљавање нискоквалификоване омладине. То је био циљни правац од почетка 80-их година. Сад влада покушава да настави овај правац. Међутим, изузетно је тешко учинити то.


У великом паду је грађевинси бизнис. У њему потенцијално може добро да се заради, али у условима мира до којег је још веома далеко. Међутим, највише је настрадала пољопривреда Сирије, истиче председник Друштва за пријатељство и пословну сарадњу с арапским земљама Вјачеслав Матузов.

- Сирија се увек поносила тиме што практично не увози намирнице, пшеницу. Земља је увек задовољавала сопствене потребе у овој области. Пре рата је била врло развијена локална лака индустрија, текстилна индустрија, памучна индустрија. Били су развијени занати, народна радиност, вађење и прерада нафте. У Хомсу је 70-их година изграђен велелепни завод за прераду нафте. Данас је сва индустријска инфраструктура Сирије подвргнута озбиљној ерозији. Биће веома тешко да се обнови. Биће потребно много времена и новца. Ако Сирију оставе на миру, она има све могућности и ресурсе за обнављање и индустрије, и пољопривреде. Главно је да се прекину војна дејства и да се постигне политичко регулисање.

Ипак, многи аналитичари сматрају да ће рат трајати минимум до 2015. године. И у том случају су велике шансе да се садашња економска катастрофа прошири до незамисливих размера. У овој или оној мери она ће задесити цео регион. Између осталог, одразиће се на земље које данас активно подржавају побуњенике. У сваком случају, Сирија ће из рата изаћи с гигантским губицима у инфраструктури, тржишту продаје и људском капиталу, уверен је Сергеј Серјогичев.

- Сирија је врло значајна земља за арапски свет. Док Египат неки називају „главом“ овог света, Сирија је његово срце, душа. Ако се она погази добићемо веома снажан талас арапског национализма. Он се већ сад диже. Овај талас ће појачати арапски исламизам. Притом ће и арапски исламисти, и арапски националисти подједнако радосно пуцати у Американце и Европљане (није важно да ли носе војничку униформу или не), који се налазе на територији арапског Истока.

Полазећи од хуманитарних и економских разлога, боље је да Сирија остане ауторитарна држава под руководством релативно мирољубивог Асада-млађег који има европско образовање. То би било корисније свима, укључујући и политичке опоненте режима. Сад виде колико је скуп покушај насилног слома политичког уређења у име високих идеала.

Сергеј Дуз,