Синдикалци ће блокирати пумпе НИС-а

29-09-2013 10:31:11 | | vesti-online.com/ vostok.rs |

Независни синдикат Нафтагаса саопштио је да ће организовати блокаду најпосећенијих пумпи Нафтне индустрије Србије (НИС) као протест због тога што пословодство шаље запослене на принудне годишње одморе


Синдикат је у саопштењу за јавност најавио и да ће позвати грађане да бојкотују куповину на НИС-овим пумпама, као и да ће поднети колективне и појединачне тужбе против компаније због принудних годишњих одмора. Није наведено када ће синдикалци почети ове активности.

Независни синдикат "основано сумња" да пословодство НИС-а оснива лизинг компаније чији су власници менаџери НИС-а, а потом приморава запослене да напусте НИС и пређу у те фирме да раде послове потребне НИС-у, али за далеко мању плату и у корист власника лизинг компаније, наводи се у саопштењу.

Тај синдикат је навео да је од 1. августа подељено 350 решења о одласку запослених на двомесечни принудни годишњи одмор и додао да се из систематизације радних места може закључити да ће у наредном периоду на принудни одмор бити послато још толико радника.

Независни синдикат раније је саопштавао да ће укупно 708 радника бити упућено на принудни годишњи одмор. Истовремено, додаје се у саопштењу, нема смањења обима посла, иако је то "изговор" менаџмента за принудне одморе.

"То се јасно може видети на основу чињенице да је тренутно у НИС-у запослено 2.000 радника преко услужних компанија који раде посао исто онако како су га обављали радници који су послати на одморе", пише у саопштењу.

Синдикат је додао да је свима познато да је НИС једна од најуспешнијих компанија у Србији када је реч о профиту и оценио да је истовремено у категорији односа према запосленима једна од најгорих.

Независни синдикат Нафтагаса раније је послао писма председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу, али од њих није добио одговоре.