Руски дом у Београду слави 70-ту годишњицу Суворовских војних школа

29-09-2013 12:39:18 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Поводом овог јубиларног датума Руски центар науке и културе припремио је дискусију са учешћем познатих србских војних и научних стручњака, као и концерт ансамбла словенских песама, са музичким програмом из времена грађанског, Првог и Другог светског рата.

Суворовске војне школе су биле формиране по налогу Стаљина, у време Великог Отаџбинског рата у СССР. Име Александра Суворова било је дато овим војним установама - не случајно. Као што је познато, овај руски војсковођа, не изгубивши ни једну битку, био је удостојен ретког војног звања „генералисимус“. То је било важно у тешким тренуцима за СССР,у данима борбе против немачке окупације.

Један од главних организатора вечери, доктор филолошких наука, професор Београдског универзитета Андреј Тарасов, и сам је потомак руских емиграната. 20 година он руководи „Друштвом за очување спомена на Русе у Србији“:

- Одувек сам сматрао да је ово мој свети дуг, пред Србима, који су прихватили руске избеглице у 20. и 21. години 20. века. Увек ћу говорити хвала Србији. Нигде нису руске избеглице биле тако примљене као овде. И без обзира на то, што су Срби такође тада преживљавали страхоте после Провг светског рата. Ми покушавамо да својим публикацијама, наступима и окупљањима очувамо сећање на нашу историју, говорећи младим поколењима које мало о томе знају. Ми гостујемо и по Србији. Наше друштво покушава да користи сваку прилику за ово, сваки јубилеј.

Како сте дошли на идеју да организујете ову јубиларну манифестацију у Руском дому у Београду?

- Сазнали смо да се у августу празнује овај славни датум, 70 година од отварања Суворовских војних школа. Сматрамо то веома важним. Јер су управо питомци ових школа ишли су у одбрану Москве, да ослобађају Лењинград. Било је и око 100 питомаца из тадашње Југославије. Заједно са њима сам се школовао, и мислим да је веома важно да их се сетимо. Још један интересантан детаљ: на овај дан се обележава и 20 година од како су Суворовске војне школе биле преобликоване у кадетске корпусе. Зато смо ми и решили да предложимо Руском центру науке и културе у Београду да обједине ова два јубилеја и да припреме празнично вече.

Како се ви односите према преобликовању Суворовских школа у кадетске корпусе и стварању ових школских институција у Русији?

- Када смо чули да су се поново родили кадетски корпуси, за нас је то била велика радост. Сматрам да ништа од тога, што је била суштина Суворовских школа није изгубљено. И даље се васпитава и гаји љубав према домовини, спремност ка жртвовању, истрајност. У суштини, преобликовавши Суворовске војне школе у кадетске корпусе, ништа није изгубљено, само је много тога додато. Веома је важно, што се подржава и духовност. Тако да мислим, да заправо није дошло до промене, већ до допуне оном обрасцу кадета као што суворовци, нахимовци, који је био формиран годинама и увек био позитиван.

Григориј Соколов,