Сочи издржао тест више категорије

29-09-2013 02:19:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Организатори Олимпијаде у Сочију су се одлично снашли са задатком који је пред њих био постављен- управо овако је Контролна комисија Међународног олимпијског комитета (МОК) оценила припреме за Игре 2014.године.

Русу су успели да ураде оно, за шта би Европљанима било неопходно 15 година. Важно је нагласити да су све одлично урадили, изјавио је шеф МОК-а Жан-Клод Кили након провера које су спровели у Сочију. Само током претходних година, експерти комисије су у град долазили десетак пута. Од самог почетка било је јасно да ће Руси одлично одговорити на све изазове, без обзира колико ће посао бити тежак, изјавио је Жан-Клод Кили:

- Већ седам година ми долазимо у овај град и како смо ми могли да утврдимо- све се одлично одвија и припрема. Много још има тога што би требало урадити, то су углавном детаљи, но и они имају велики значај. Али, Сочи ну у ком случају не застаје. Четири месеца до Олимпијаде увек има још што-шта дорадити. Главно је оно што смо ми видели- а то је одлично урађен посао.

Вице премијер Дмитриј Козак, који управља припремама олимпијског Сочија, рекао је новинарима, поводом недавних бујица које су задесиле град, да ово није први пут да се Сочи током припрема сусрео са оваквим невољавама:

- Сва инфраструктура која је била саграђена за Олимпијаду и за град, неколико пута је већ издржала разне изазове. Имали смо земљотрес, велике сметове и неуобичајено много снега, ураган прошле године, јуче су биле велике кише . Ни један нови објекат- ни спортски ни инфраструктурни- чак и они који су били дограђивани, нису оштећени. Можемо само да се захвалимонебесима што су пред нас поставили такве изазове и што смо ми сад уверени да су наши објекти апсолутно безбедни.

Што се тиче последњих месеци припрема за Олимпијске игре, проверу објеката ће вршити МОК, готово свакодневно. А такође и руски и инострани спортисти- у скорије време они ће доћи овде и учествовати на тренинзима и припремним такмичењима.

Полина Черница,