Заједничка граница – заједничка одговорност

30-09-2013 01:27:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Организација за колективну безбедност (ОДКБ) појачаће војну помоћ Таџикистану. У понедељак су председници Русије, Белорусије, Казахстана, Таџикистана, Киргизије и Јерменије разговарали о претњама, које захтевају јединственост земаља-чланица блока. Главна је - ситуација у суседном Авганистану, посебно након повлачења Американаца и њихових савезника 2014. године. Опасност од „преливања тероризма“ данас не прети само земљама ОДКБ, изјавио је Владимир Путин. Трагедија у Кенији доказује, да се у супростављању овом изазову мора уједињити цео свет.

Нестабилност у Авганистану, чак и потенцијални грађански рат у земљи не смеју бити за земље ОДКБ изненађење. Неспособност Кабула да се супростави порасту екстремистичке претње – кључно је питање свих последњих регионалних самита, ОДКБ – није изузетак. Али у суштини, управо земље-чланице блока морају сада бити основна снага, која ће моћи – другог излаза нема- да нађе решење за себе и другу страну. Колико је све то озбиљно, сведоче оцене шефа руске дипломатије. На министарском састанку ОДКБ, који је претходио самиту, Сергеј Лавров је позвао учеснике да са речи пређу на дела.

Наше заседање се одржава у војно-политичким околнистима, које нимало нису једноставне. Нема сумње да нас све брине развој ситуације у Авганистану у вези са фактором 2014. године. Од значаја је да спречимо да могућа деградација ситуације у овој земљи негативно утиче на цео наш регион. Убеђен сам, да у овим условима интеракција земаља-чланица ОДКБ поприма посебну актуелност.

Уочи самита у штампи су се појавили бројна нагађања како ће се заправо одвијати та интеракција. Већина експерата не искључују, да ће на самиту у Сочи, у овом или оном облику бити иницирано питање о враћању на авганистанско-таџикистанску границу руских граничара. Или коалиционог контингента, истакао је у интервјуу за „Глас Русије“ начелник одељења за Средњу Азију и Казахстан Института земаља ЗНД Андреј Грозин.

- Наравно, уколико то не буде у супротностима са интересима Таџикистана. Дефинитивно, питања о томе који граничари ће бранити границу организације, то је пре свега питање за званичан Душанбе. Али уколико се ситуација буде погоршавала таквом динамиком, коју сада посматрамо, када практично сваки месец и у Таџикистану, и у Киргизији хватају екстремисте, који се припремају за терористичке акције, мислим да није искључена варијанта појављивања руских граничара.

Проблем бројног стања војног контингента покренуо је председник Таџикистана. Према речима Емомали Рахмона, данашња јужна граница ОДКБ простире се на преко хиљаду и по километара, и овај простор данас обезбеђује 16 хиљада људи. То је готово два пута мање него у совјетска времена. Али затим је уследио парадоксалан закључак: појачање контингента није потребно. Таџикистан потпуно излази на крај са данашњим претњама својим снагама и може да обезбеди очување границе и у будућности. Потребна је пре свега финансијска и техничка помоћ. У том циљу, већ у најскорије време у ОДКБ ће бити усвојен колективан програм помоћи Душанбе, изјавио је руски председник у вези резултата самита.

- Нажалост, има основа да се сматра, да ће интензитет авганистанског наркотрафика, интензитет терористичких групација бити у значајном порасту. Већ сада екстремисти покушавају са ширењем своје активности на суседне земље, укључујући и простор средњоазијских држава-чланица ОДБК. Узећемо у обзир све могуће сценарије развоја ситуације. Предузимаћемо превентивне мере. Пружићемо допунску колективну помоћ учвршћивању границе. Договорили смо се о разрађивању наменског међудржавног програма уређења овог дела границе.

Руски председник је нагласио: све је мање времена на празне разговоре. Управо сада настаје одлучујући тренутак за проверу чврстоће ОДКБ.

- Развој ситуације у Авганистану према било којем сценарију не сме нас наћи затеченим. Проблем „преливања тероризма“ из једне земље у другу је потпуно реалан и може директно да задире у интересе наших земаља. Повећање одбрамбене способности, борбене способности колективних снага омогућава нам стварање поуздане препреке пред терористичким и екстремистичким претњама.

Међутим данас је немогуће супростављати се тероризму само на националном или регионалном нивоу, нагласио је руски председник. Очигледна илустрација је последња трагедија у Кенији. Као и ситуација у Сирији, у којој активне бандитске формације „нису се појавиле ниоткуда и неће нетрагом нестати“, изјавио је Владимир Путин. Упркос прогнозама, председници ОДКБ нису потврдили могућност учешћа у ликвидацији хемијског оружја у Сирији, иако уочи преговора експерти нису искључивали такву могућност. Према резултатима преговора, председници су ипак донели заједничку изјаву, у којој су пружили подршку руско-америчкој иницијативи у вези хемијског оружја.

Полина Черница,