Победа дипломатије: Савет безбедности УН усвојио резолуцију о Сирији

30-09-2013 02:02:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Први пут током последње две године у СБ УН, усвојен је документ који се тиче ситуације у Сирији. Нико није уложио вето, нико није напустио салу за преговоре. Резулуцију о Сирији је одобрило свих 15 чланова СБ.

Над текстом су напорно радиле руске и америчке дипломате. Требало је још и неколико личних сусрета министара спољних послова Сергеја Лаврова и државног секретара САД Џона Керија, како би се решила најспорнија питања. На крају су ипак успели да нађу формулацију која свима одговара. Конкретно, у документу стоји и позивање на поглавље 7 Устава УН, које омогућава употребу силе против оне стране која наруши услове резолуције. Ипак, ова тачка није кључна и не може се аутоматски применити, рекао је Сергеј Лавров:

- Резолуција потпада под 7.поглавље Устава УН и не допшута било какав аутоматизам у примени принудних мера. У њој је потврђено да оно што су током сусрета представници руске и америчке стране договорили у Женеви. Примена хемијског оружја, ма ко да то почини, биће детаљно размотрена у СБ УН, који би онда могао да примени одредбе тачке 7 Устава УН. Разуме се, мере, као одговор СБ биће у сразмери почињеног преступа, који мора бити 100% доказан.

Одговорност за испуњење резолуције није само на влади Сирије. Према захтевима СБ, и сиријска опозиција ће бити приморана на сарадњу са међународним експертима. Говори стални представник Сирије у УН Башар Џафари:

- Резолуција опет потврђује приврженост СБ УН принципу суверенитета и територијалног интегритета Сирије. Ова резолуција, такође, предвиђена је подједнако за све стране и налаже свим странама да се уздржавају од указивања помоћи свим невладиним организацијама, које покушавају да купе, произведу, набаве, превезу или користе хемијско, атомско или биолошко оружје.

Ипак, државни секретар САД Џон Кери је изјавио да се обавезе испуњавања резолуције најпре односе на сирјски режим:

- Данас, усвојивши ову јаку и обавезујућу, у исто време и резолуцију која има прецендентни карактер, од сиријске владе се тражи да преда контролу над хемијским оружјем. СБ УН показује целом свету да је дипломатија веома јак инструмент. Дипломатија може да онеспособи и најопсније оружје.

А док дипломате раде над политичком страном конфликта, неопходно је коначно бавити се и хуманитарним питањима. У интервјуу за „Глас Русије“ монахиња Ањес- Мариам која живи у Сирији последњих 20 година, изјавила је да хиљаде сиријске деце умиру од глади и болести:

- Сиријска деца се налазе у ванредно лошим условима. Зато смо дужни да на сваки начин прекинемо даљу милитаризацију конфликта. Само у Дамаску 2000 деце се налази на ивици смрти, зато што немају шта да једу. То је хуманитарна трагедија и ми молимо одговорна лица у свету да се позабаве стањем деце о којима се готово уопште не мисли.

Министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг је сматра да међународна хуманитарна помоћ Сирији, захтева по себи нову резолуцију Савета безбедности УН. Али, ако је претходни документ успео да прецизира решавање осетљивих питања као што је хемијско разоружање, хуманитарни аспекти не би смели да буду тешкоћа.

Наталија Коваљенко,