Руски септембар министра одбране Словеније

01-10-2013 09:01:33 | | Глас Русије, фото: Илья Крамник/«Голос России»/ vostok.rs |


Међу значајним догађајима руског дипломатског календара у септембру биле су посете министра одбране Словеније. Нажалост, радни распоред господина Романа Јакича био је врло богат и није предвиђао тесну комуникацију са штампом.

Зато смо се обратили аташеу за питања одбране, војном, морнаричком и ваздухопловном аташеу Амбасаде Словеније пуковнику Томажу Стргару са молбом да прокоментарише резултате ове посете.

- Септембар је за нашег министра одбране господина Романа Јакича био руски месец. Он је посетио Русију два пута. Првог септембра министар је учествовао у церемонији отварања фестивала војних оркестара Спаска кула. Као што знате, ове године на фестивалу је учествовао оркестар армије Словеније. А другог септембра господина Јакич је имао састанак са министром одбране Русије Сергејом Шојгуом, и он је протекао врло конструктивно. Обе стране су се сложиле да се сарадња развија на узајамно корисној основи и договориле се о новим аспектима. Између осталог био је постигнут договор о обуци руских војника у Словенији и словеначких у Русији.

Такође министар одбране Јакич је 25. септембра учествовао на Деветом међународном сајму наоружања, војне технике и муниције у Нижњем Тагилу Russia Arms EXPO. Тамо се састајао са замеником председника владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином и представником компаније Рособоронекспорт.

Према мишљењу многих експерата, овај сајам је показао велики потенцијал руске војне индустрије и јасно означио позицију Русије као једног од водећих фактора на светском тржишту наоружања. Да ли сте лично присуствовали сајму?

Да, ја сам такође био.

И какво је ваше мишљење? Да ли је оно што сте видели оставило на вас утисак?

- Да, веома. Нижњи Тагил је специфични сајам тенкова и тешке војне технике. Видели смо да су нова средства у Русији врло добра, видели смо их у покрету, погледали паљбу. Било је врло занимљиво.

Посета сајму је имала за циљ упознавање? Или је планирана нека сарадња у области куповине наоружања?

- У првој фази циљ је једноставно био да се погледа. Дмитриј Рогозин је послао нашем министру лични позив, и он је решио да долети у Нижњи Тагил.

Надамо се да ће иза прве фазе упознавања уследити и практични кораци. Наредна етапа у развоју словеначко-руских односа ће бити вероватно посета Сергеја Шојгуа Словенији: министар одбране Словеније позвао је свог руског колегу у госте наредне године, како би заједно обележили стоту годишњицу почетка Првог светског рата. Између осталог, наредне године Словенија може да се придружи учесницама такмичења у тенковском бијатлону у Русији. Такође Сергеј Шојгу је предложио словеначким колегама да учествују наредне године у конференцији о европској безбедности коју Министарство одбране Русије планира да одржи 2014. године у Москви по трећи пут.

Вера Жердева,